Dagligvarens dobbeltmoral

Hvorfor er det usunne frokostblandinger og sukker som plasseres i barnas synsfelt, og ikke frukt og grønt?

USUNT: Hvorfor er det usunne frokostblandinger og sukker som plasseres i barnas synsfelt, og ikke frukt og grønt, spør komiker og pappa Ørjan Burøe i et innlegg på bloggen sin.
  • Ørjan Burøe
    Komiker, blogger og pappa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Dagligvarebransjen reklamerer med sunne middager og lokker oss til butikken med bilder av ferske råvarer, frukt og grønt, men er det virkelig det de ønsker at vi skal kjøpe?

ØRJAN BURØE

Det er ikke tilfeldig at usunne frokostblandinger er plassert i synsfelt og rekkevidde for barn. Du kan selv ta med deg et barn rundt på butikken å prøve. Jeg tok med min sønn på 7 år for å sjekke. Hva er det egentlig som treffer hans synsfelt? Som riktig gjettet var det fargerike frokostblandinger, yoghurt, brus og «pålegg» som var plassert i hans høyde, lettere sagt, sukker. Ting som havregryn, knekkebrød og annet normalt kosthold, var plassert mye høyere. Faktisk er frukt plassert så høyt at det kan være vanskelig for et barn å få øye på det.

Når vi kommer til kassekøen må vi gå gjennom en labyrint av smågodt på begge sider. De fleste småbarnsforeldre kjenner seg nok godt igjen og har du ikke barn, har du nok ofte hørt setningen «nei ikke i dag» når du står i køen.

Les også:

Les også

BT mener: «Forbrukerrådet risikerer å bli en nyttig idiot for matbaronene»

Jeg vet ikke om dette er et norsk eller skandinavisk fenomen, men jeg vet at de tenker annerledes i land som Spania og Tyrkia. Der er snop og slikt plassert et helt annet sted enn i norske matbutikker, mens frukt og grønt er stort sett det siste du går forbi. Det er også mye smartere å plassere tomater, jordbær og lignende på slutten, ettersom det rett og slett er kjipt med frukt som blir ødelagt nederst i vognen.

Jeg utfordrer butikkjedene til å tenke nytt. Fjern usunne frokostblandinger fra barnas synsfelt og plasser sunne varer som barn kan bli nysgjerrig på. Sett frukt og grønt helt på slutten og plasser det så lavt at barn får lyst på et eple eller en banan i stedet.

Les også:

Les også

Den tjukke forteljinga

Joda, jeg skjønner at det er mitt ansvar å passe på hva barna spiser og jeg prøver å gjemme godterier øverst og innerst i skapet frem til lørdagen, men jeg hadde satt pris på om den «sunne» dagligvaren gjorde det samme.

Dette innlegget er først publisert på Ørjan Burøes blogg: http://www.orjanburoe.com

Publisert: