Vi vil ha slutt på kroppspresset

Mener Solveig Horne (Frp) at det er noen andres jobb å verne barn og unge fra retusjert og manipulert reklame? Hvis ikke hun snart viser handlekraft, blir vi nødt til å merke reklamen selv!

I et samfunn hvor skjønnhetspresset kan føles altomfattende, er reklamene kilde til dårlig selvtillit for norske ungdommer, skriver Tora Finne.

  • Tora Kristiane Madsen Finne
    Bergen Ungdom mot Retusjert Reklame

Tora Kristiane Madsen Finne

Jeg føler meg ikke lenger komfortabel når jeg går over Torgallmenningen, som nå erpreget av seksualisert, og sannsynligvis retusjert reklame. Bikinisesongen nærmer seg, og jeg skjønner både på størrelsene på bikiniene Cubus selger og på modellene som reklamerer for den, at jeg ikke er egnet for å gå på stranden til sommeren. Bikinireklamen til de store moteselskapene har blitt et av de sikreste tegnene på at sommeren er like rundt hjørnet. Hvert år dekkes byrom, busstopp og reklamemontre med lettkledde modeller som ikke bare skal selge oss sommerens moteriktige bikini, men også løftet om idealkroppen. I et samfunn hvor skjønnhetspresset kan føles altomfattende, er disse reklamene en faktisk dokumentert kilde til dårlig selvtillit for norske ungdommer.

Ungdom, og da særlig unge jenter, opplever et enormt skjønnhetspress. Moteblader, TV, reklame på nettet, sosiale medier og reklameplakater forteller hele oss tiden at vi ikke ser bra nok ut, og at det finnes løsninger for den som er villig til å betale.

SOLVEIG HORNE: - Vi har flere ganger utfordret Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, uten å få svar. Nå gidder vi ikke vente lenger.

Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

Det å hele tiden bli eksponert for unaturlige og manipulerte kropper har store negative konsekvenser. Én av tre jenter sier at de får dårligere selvbilde av å se på reklame for mote. I Oslo er 15 prosent av alle 17 år gamle jenter undervektige. Halvparten av norske jenter på videregående syns de er for tjukke. Det mest alarmerende er nok likevel at hver femte 15 år gamle jente slanker seg på grunn av dette kroppspresset. I ytterste konsekvens fører dette presset til spiseforstyrrelser og andre personlige tragedier.Les også:

Les også

På banen mot kroppspresset

Derfor holder det ikke lenger bare å snakke om skjønnhetstyranniet og konsekvensene av det. Vi er nødt til å redefinere normene om hvor stor del av menneskers liv som skal kunne preges av skjønnhetspress. Vi i Ungdom mot Retusjert Reklame har sammen med andre ungdomsorganisasjoner tatt saken i egne hender.

I flere år har vi gjort det som burde vært en offentlig oppgave, nemlig å merke den retusjerte reklamen med en advarsel. Det grunnleggende problemet med retusjert reklame er ikke at man endrer fargen på et bilde eller at man bytter ut bakgrunnen. Problemet oppstår når man endrer anatomien på menneskekroppen. Man gir modellene større pupper og rumpe, men mindre lår og midje. De blir rett og slett Photoshoppet til ugjenkjennelige og uoppnåelige idealer.

Les også:

Les også

- Hvis pappaene bare ber døtre om å kle på seg, er vi like langt

Tilbakemeldingene vi har fått når vi har merket retusjert reklame er utelukkende positive. Ungdom som skriver til oss sier selv at de føler seg litt bedre når de blir klar over at modellene på reklameplakatene er retusjert. Da blir det lettere å forstå at det dreier seg om uoppnåelige idealer de ikke kan måle seg med.

Motebladet Det Nye merker bilder de tror eller vet er retusjert med en advarsel. Selv om det er veldig gledelig at Det Nye har et bevisst forhold til hva de formidler, er det tvilsomt at alle andre kommersielle aktører kommer til å gå i spissen for å redusere skjønnhetspresset. Det er derfor Barne— og likestillingsdepartementet må på banen.

Vi har flere ganger utfordret Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, uten å få svar. Nå gidder vi ikke vente lenger. Mener ministeren at det er noen andres jobb å verne barn og unge fra retusjert og manipulert reklame, som vi jo vet at er skadelig?

Jeg vil gjerne vite om Solveig Horne tar oss unge på alvor når vi sier at retusjert reklame gir oss dårlig selvtillit, og gir henne derfor utfordringen om å ta kampen sammen med oss for å få merket retusjert reklame. Hvis ikke Solveig Horne snart viser handlekraft blir vi nødt til å merke reklamen selv!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg