Vi må våkne

Vi må ikke la intolerante og ekstreme holdninger slå rotfeste i vårt samfunn.

BEDRE FREMTID: Vi må våkne for Aylan Kurdi og de mange barn som døde i jakten på en bedre fremtid, sa Carine Inema under talekonkurransen «Ta ordet!». EIRIK BREKKE

Carine Inema

Det er på tide at vi våkner opp!

Det er nå 79 år siden Øverland ga ut diktet «Du må ikke sove». Og til den dag i dag brenner budskapet like sterkt som det gjorde da. Nemlig at vi ikke må vende ryggen til intolerante og ekstreme holdninger som nærer på vår likegyldighet. Vi må ikke sove og la slike holdninger slå rotfeste i vårt samfunn.

Om det så gjaldt mellomkrigstiden, hvor Øverland så nazismen spre seg som ild i tørt gress rundt Europa. Hvor han snakket om den inhumane behandlingen jødene fikk, som resten av verden vendte ryggen til. Eller i dag hvor man ser rasistiske, trangsynte, homofober bane vei til lederstillinger. Og folk som kjemper mot undertrykkelse ved å undertrykke de undertrykkede.

Les også

– Vi unge har mer å by på enn selfier

Det er et kjent uttrykk i mitt morsmål, kinyarwanda, som sier «kwigira ntibindeba». Det betyr «å la være å anerkjenne en krise som kommer». Mitt folk gjorde det. Dette resulterte i et av historiens verste folkemord. I løpet av hundre dager ble om lag en million mennesker brutalt myrdet. Av folk de anså som venner, naboer og totalt fremmede. Hvorfor lot vi det gå så langt? Fordi vi er ulike? Fordi tutsi og hutu aldri ville blitt likestilt i Rwanda? Eller fordi vi lot være å anerkjenne et voksende problem?

Selv er jeg heldig som har sluppet å oppleve en slik grusomhet. Det samme kan jeg dessverre ikke si om folk jeg holder så kjært. For den dag i dag kan jeg ennå se de dype sårene som har blitt etterlatt i dem.

Derfor skal vi ikke sove!

Les også

Les vinnertalen: Nei betyr nei

Derfor skal vi ikke la være å plukke opp de illevarslende signalene. Fra Pegida, med sitt økende antall innvandrings- og islamkritiske demonstrasjoner. Til Odins sønner eller Allahs soldater, som skjuler sin egentlige agenda bak tomme løfter om å beskytte Norges gater. Politikere som undervurderer flyktningers vanskelige situasjon, for senere å gripe inn og bestemme over enkelte personers valg av noe så simpelt som klær.

Vi ser det med lekpolitikere som støtter opp forslag om å bygge murer for å holde ute visse etnisiteter, som om det skulle være løsningen på kriminaliteten i statene deres. Vi ser i tillegg de samme politikerne påstå at de ikke er rasister eller fordomsfulle. Samtidig som de ønsker å nekte asyl til spesifikke religionsgrupper og etnisiteter.

Vi må ikke sove og la slike holdninger slå rotfeste i vårt samfunn. For bare ti år siden ville en presidentkandidat som foreslo å bygge murer mellom nasjoner, blitt ledd av scenen med sine tåpelige ideer. Bare tanken om å stenge grensene for visse grupper ville vekket avsky hos mange. Nå blir han derimot applaudert av både store og små for sin «banebrytende» politikk. Vi må ikke sove og la slike holdninger slå rotfeste i vårt samfunn.

Vi må våkne for Aylan Kurdi og de mange barn som døde i jakten på en bedre fremtid!

Vi må våkne for dem som alltid må unnskylde seg for det mindretallet gjør.

Vi må våkne for dem som må føle skam over hvem de liker.

Vi må våkne og ikke la slike intolerante og ekstreme holdninger slå rotfeste i vårt samfunn.

Vi må våkne.

For vi skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg