Visste du at 10-åringer drømmer om plastisk kirurgi?

Om du er forelder til en som leser blogger, burde du virkelig begynne å følge med.

Publisert: Publisert:

Kjære blogger, bruk heller makten din på noe viktig, mener Caroline B. Fortun. NTB Scanpix

Debattinnlegg

Caroline Berentsen Fortun
Elev ved Bergen Private Gymnas, Rong, Øygarden

Kjære blogger, vet du at mange av leserne dine faktisk er mellom 10 og 15 år? Vet du at de blir påvirket av alt du skriver, enten det er om plastisk kirurgi eller om penger?

Du er et forbilde for mange unge jenter og gutter. Dette gjør at du har en stor makt. Selv om du vet hva som skjer i verden, bruker du ofte denne makten på å fremme deg selv.

I Norge har vi ytringsfrihet, så du er fri til uttrykke deg selv på din egen blogg. Du er fri til å skrive om akkurat det du vil, så lenge det ikke krenker noen. Bare husk at du påvirker leserne dine, uansett hva du skriver.

Caroline Berentsen Fortun er elev ved Bergen Private Gymnas Privat

I et intervju med Dagbladet i 2014 sier en av Norges største bloggere, Sophie Elise Isachsen, at hun ble avhengig av plastisk kirurgi, og beskriver det som en slags spiseforstyrrelse. Videre forteller hun at hun har brukt omtrent 100 000 kr for å fikse på utseendet sitt. Hver gang hun har tatt en operasjon forteller hun det til leserne sine. De som ser opp til henne, kan begynne å tvile på seg selv.

Veldig mange unge jenter følger med på dere toppbloggere, de ser til og med opp til dere som et slags forbilde. Hvilket forbilde forteller hvordan hun vil se ut, istedenfor å omfavne hvordan hun allerede ser ut? Makten dere norske bloggere har er ganske stor. Om dere forteller en liten personlig detalj, er mediene ute for å få høre hele historien.

Kjære blogger. Neste gang du er så åpen på bloggen om hvordan du vil se ut, legger ut bilder av syltynne jenter og forteller at det er ”bodygoals”, bør du tenke deg om to ganger. Du vet at de fleste som leser bloggen din ikke ser slik ut, og mest sannsynlig heller aldri vil det. Hvorfor spre et budskap som forteller at de selv ikke holder mål?

Bruk heller denne makten på noe som alle burde vite om. Sophie Elise har for eksempel det siste året skrevet mye bra på bloggen sin om hvor imot hun er mot pelsdyroppdrett og måten man driver kjøttproduksjon på. Hun forteller også hvordan hun har slitt med seg selv psykisk, noe hun har brukt til å hjelpe andre som også har slike problemer.

Les også

Blogger Eirin: Lykkeligst alene

Det er ikke rart barn vokser opp med å tvile på seg selv om de begynner å lese skjønnhetsblogger allerede i 10-årsalderen.

10-åringer vokser opp med å ha tanker om hvordan den perfekte kropp ser ut, de tenker på hvordan de vil se ut istedenfor hvordan de faktisk ser ut. Det hjelper ikke at dere bloggere forteller om alle inngrepene dere har tatt. Før drømte 10-åringer om de fineste Barbie-dukkene eller de kuleste bilene. Nå drømmer de om å få den fineste rumpen ved hjelp av plastisk kirurgi. Hva blir det neste? Intimkirurgi på ønskelisten?

Om du er forelder til en som leser forskjellige blogger burde du virkelig begynne å følge med.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg