Det er ikke synd på oss

Dette er en oppfordring til deg som har det helt fint.

Studenter flest lever ikke kjipe liv, mener Magnus Laundal.
  • Magnus Laundal
    Student og journalist i Studvest
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det er dyrtid, og alt øker. Renten, strømprisene, drivstoffprisene. Det aller meste som kan bli dyrere, er blitt nettopp det.

SSB melder at prisen på matvarer har økt med 11,5 prosent fra desember 2021 til desember 2022. Møbler og husholdningsartikler? Opp med 9,5. Kultur og fritid? Opp over 7 prosent.

At ting blir dyrere, har reell innvirkning på menneskers liv.

Det er ikke uten grunn at fattighuset slår alarm. Folk sliter. Mediene skriver om mennesker som må velge mellom å betale for mat eller strøm.

Men det er også mange av oss som har det fint. Derfor syns jeg vi studenter syter.

La meg forklare: Hvor mange studenter kjenner ikke du som klager på dyr mat, men som fortsetter i nøyaktig samme tralt som tidligere?

Tross studenters synkende kjøpekraft det siste året, drikker vi pils med begge hender, handler lunsj fra salatbaren og sluker energidrikk og Pepsi Max for å skylle det ned.

Det er for mange av oss, nå mener jeg studenter, som bruker for mye energi på å mase til de rundt oss om at vi lever kjipe liv.

Det gjør vi ikke.

Mange studenter drikker pils med begge hendene, skriver Magnus Laundal.

Ifølge tall fra SSB jobber faktisk 66 prosent av heltidsstudentene ved siden av studiene. Det betyr at godt over halvparten av oss lever med inntekt som får hverdagen til å gå rundt uten altfor store problemer.

Poenget mitt her er ikke om vi rent prinsipielt burde jobbe eller ei, det mener jeg er en annen diskusjon. Jeg vil sette søkelys på de av oss som er studenter med ekstra inntekt, og derfor lever helt fine liv.

Syter studentene for mye?

Samtidig må det være mulig å ri to hester samtidig. Det er mange studenter som genuint sliter. Som må velge mellom strøm og mat. Som virkelig jobber hardt for å holde hodet over vann.

Men det er flest av oss som ikke gjør det.

Studvest publiserte 1. februar en sak om studenter og hva de synes om økte matpriser. Der synes jeg William Lekven sier det fint. Han mener han «flyter relativt greit» gjennom, og at det ikke er ham det først og fremst er synd på.

Vær som William.

Ja, jeg er enig i at det er dyrt. Og 100 kroner for en øl er provoserende mye. Men da må du la være å kjøpe den, eller slutte å tute og bære deg.

Å være student gir deg frihet til å ta fri studiet når Bergen har soldager som denne.

Å være student er å leve livet. Mange av oss kan ta oss fri fra studiet en dag fordi solen titter frem. Vi fester, vi ler, og vi blir forelsket. Vi bor med venner i kollektiv, vi fordyper oss i det vi selv vil. Vi har få forpliktelser.

Det er ikke synd på oss.

Dette er en oppfordring til deg som har det helt fint.

Slutt å syte.

Innlegget ble først publisert som kommentar i studentavisen Studvest.

Publisert: