Du kan gjøre enkle grep som sørger for at ingen er utenfor

Publisert Publisert

INGEN UTENFOR: Gjør gjerne selskaper til kurvfest, slik at også de med dårlig råd kan invitere folk hjem uten å skille seg ut. La være å si høyt på foreldremøter at «alle har råd til å spytte inn hundre kroner», oppfordrer Siv Lyngtun. Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

 • Siv Lyngtun
  Batteriet Vest-Norge, Kirkens Bymisjon.

Bare i Bergen vokser 5000 barn opp i fattige familier. Legger du til par og enslige uten barn, øker tallet betraktelig. Det betyr at vi alle omgås noen som kjemper mot fattigdom.

Men er de så gode til å skjule det, at vi ikke ser dem? Eller er vi så dårlige til å lytte, at de ikke høres?

 • Se alle innleggene i BTs serie «Historier om fattigdom»

Fattigdommen er økende og har gradvis fått mer oppmerksomhet. Det snakkes om på tv og i radio, og her på Vestlandet har BT valgt å løfte opp en rekke historier gjennom debattinnlegg, intervjuer og arrangementer. Ulike tiltak diskuteres av politikere og plottes inn i politiske programmer, byrådsplattformer og handlingsplaner; noen konkrete og treffsikre, andre mer vage.

Siv Lyngtun Foto: Privat

I den politiske debatten blir fattigdom raskt en utslitt kasteball. Diskusjonene handler om hvem som har de rette løsningene, og hvem som fortjener en utstrakt hånd. De ulike tiltakene diskuteres, heies og bues på. Det er lett å peke på dem som tar avgjørelsene, men hva med vårt ansvar som medmennesker?

Konsekvensene av å lukke ørene for det ubehagelige, er mange. Ikke bare bidrar vi til å ugyldiggjøre og usynliggjøre andres hverdagsliv. Men for vår egen del etterlater det oss med et snevert bilde av virkeligheten. Hvis vi ikke lytter til andres historier, blir vi blinde for andre liv enn vårt eget.

Les også

Debattleder Liv Skotheim om serien: – Du skal få lese historiene til gjeldsofferet, alenefaren, enken og den kronisk syke

I jobben min på Batteriet Vest-Norge møter jeg mennesker som har tatt opp kampen mot fattigdom og utenforskap, og de vil ikke være stille. Min første oppgave er å lytte.

Ved å være et lyttende og handlende medmenneske, kan vi alle være med å løfte andres virkelighet opp fra mørke og ensomme kroker.

I hverdagen kan vi også la være å kontinuerlig skyve listen for hva som er godt nok, oppover. Ikke gå i den klassiske fellen hvor du forteller barna dine at «det finnes andre som har mindre enn oss, stakkars», og lar det bli med det.

Sørg for at du gjennom egne handlinger viser dem at merkeklær, dyr bil og fint hus er noe du har, ikke noe du er, og det gjør verken deg eller dine meninger mer verdt enn andres.

Gjør gjerne selskaper til kurvfest, slik at også de med dårlig råd kan invitere folk hjem uten å skille seg ut eller blakke seg. Foreslå at bursdags- og julegaver kan være brukt. En god bok er like god om giveren har lest den først. Samkjør til trening og cup, slå sammen barnebursdager og del på utgiftene, la være å opprette klassekasser og si høyt på foreldremøter at «alle har råd til å spytte inn et par hundre kroner».

Serien til BT har vist de som trodde dette, at de tar grundig feil. Lytt til folk. Snakk om det, og gjør enkle grep som sørger for at alle er med og ingen er utenfor.

Ved å løfte flere historier om fattigdom opp i det offentlige ordskiftet, vil samtalene rundt middagsbordet, i lunsjen eller på foreldremøter inneholde flere virkeligheter.

Det som utgjør folkeopinionen, får på sikt politiske konsekvenser. Det betyr at hvert bidrag teller.

Publisert
 1. «Unik og autentisk»

 2. Monika sto frem med sin egen historie om fattigdom. Torsdag fikk hun pris.

 3. Professor: – Dette er det beste tiltaket mot fattigdom

 4. – Økt oljerikdom har gitt større forskjeller

 5. – Heile bygda stilte opp for å hjelpe

 6. – Jeg går ved siden av deg, men du ser meg ikke. Jeg er den usynlige mann.

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bertil ruset seg da han stjal maleriene. Så møtte han kunstneren i retten.

– Ingen ønsker å bli husket som den ynkelige junkien, sier Bertil Nordland.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Helleveien stengt etter ledningsbrudd: – Store mengder vann

 2. – Laila Bertheussen hadde en giftig og mektig heiagjeng. Den har iallfall ikke bremset henne.

 3. Nå er smittetallet Bergen høyere enn i vår. Men langt færre dør.

 4. Sylvi Listhaug vil sensurere en film hun ikke har sett. Hun burde ha lært.

 5. Sjukeheimstilsett koronasmitta

 6. Norge har mest overvekt og fedme i Norden. Disse 25 tingene skal få nordmenn til å spise sunnere.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg
 1. Historier om fattigdom
 2. Fattigdom
 3. Familie
 4. Foreldre
 5. Skole