Ta bydelene ut av Bergen

Publisert Publisert

BERGEN: Dette er også Bergen, selv om det er langt til nærmeste bolleutsalg. Bildet er fra Nordvik helt sør i Fana bydel. Foto: Roar Christiansen (arkiv)

Debattinnlegg

  • Hallstein Aadland
    Fana

I BT kan vi lese at det er mindre vekst i folketallet i Bergen, og at det fører til problemer med byplanleggingen der fortetting og sykkel- og gåbyen er tema. BT-kommentator Morten Myksvoll skriver at i en by så kjører man ikke bil for å kjøpe en bolle. Selv om det i et helseperspektiv vil være bra, for da spiser man gulrøtter fra åkeren i stedet for boller.

Hva er så en by?

Er det en kommune som har bystatus eller søkt om bystatus, eller er det den gamle bykjernen i Bergen? Det virker som om Myksvoll kun anser området rundt rådhuset mot teateret som byen Bergen, og at resten som Nordvik, Salhus og Stend ikke er å betrakte som by. Jeg har også hørt noen si «Arboretet utenfor Bergen».

Les også

Les Myksvolls kommentar: Lågare folkevekst kan vere ei gåve til Bergen

Slik kommuneloven har organisert landet i kommuner, er det grensen for kommunen som definerer om det er by eller landkommune. Deler av en kommune har ikke annen status enn resten. I 1972 ble daværende Bergen utvidet med de fire landkommunene Fana, Åsane og Laksevåg og Arna, og det oppstod en større bykommune med økt folketall. Bakgrunnen er at de som styrte daværende Bergen kommune fryktet at folketallet i Trondheim skulle passere Bergen slik at byen ble nummer tre i landet.

Slik jeg forstår innlegget til Myksvoll og flere i bystyret, er ønsket at Bergen skal være en ren gåby. Den enkleste måten å ordne det på er da å reversere kommunesammenslåingen fra 1972. Da slipper Myksvoll den flaue følelsen av å bo i en landkommune.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg