Mobilen gjør livene våre fattigere

DEBATT: Det første de gjør når de har satt seg på bussen, er å lete febrilsk etter den elektroniske «suttekluten».

Publisert Publisert

FARLIG: Det er straffbart å bruke mobil og liknende når man kjører, og det spørs om det samme bør gjelde for gående, skriver innsenderen. ILLUSTRASJON: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX

Debattinnlegg

  • Wilfred Høsteland
    Espeland
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det kan fortsatt være svært underholdende å ta en tur med Bybanen eller bussen. Ofte observerer jeg livet langs ruten eller teller hvor mange passasjerer som klarer en reise uten å ta frem en mobiltelefon eller en annen elektronisk dings.

Selv har jeg bare en enkel mobiltelefon fra Doro, en såkalt pensjonisttelefon. Men det passer meg jo, jeg er jo tross alt en pensjonist. Jeg har ikke bruk for å drasse rundt på en datamaskin i lommen.

En gang jeg satt på bussen på vei til sentrum, ble jeg ufrivillig kastet inn i en telefonsamtale som jeg hadde temmelig lite med. Bussen var ganske full, og det var vanskelig å flytte på seg. I setet ved siden av meg satt en dame som tydeligvis jobbet med syke mennesker.

Denne medpassasjeren ville tydeligvis fortelle «hele bussen» hva hun jobbet med, og hele historien til en av hennes pasienter ble høylytt kunngjort. Det eneste som manglet var personnummer og blodtype!

Les også

Les også: «Nettrollet er eit såra lite barn i ein vaksen kropp»

Det er egentlig interessant, men likevel uhyggelig, å betrakte passasjerer som kommer inn på buss og bane. Det første de gjør når de har satt seg, er å lete febrilsk etter den elektroniske «suttekluten», hvis de ikke allerede ved ankomst har puttet propper i ørene og funnet frem sin lille avgud.

Det ser ut til at svært mange er redde for å møte andres blikk. Da virker det i mange tilfeller som om de nærmest får panikk, og begynner å fomle med dingsene sine. Det blir nærmest som en slags nervemedisin.

Mennesker som møtes på gaten eller andre steder, holder uhyggelig ofte mobilen i hånden, og «må» kikke på den flere ganger under samtalen med den de møtte. Det hele ser fullstendig nervøst ut, ja, direkte komisk.

Det er straffbart å bruke mobil og liknende når man kjører, og det spørs om det samme bør gjelde for gående. De lever jo tilsynelatende i sin egen snevre verden uten å registrere hva som skjer omkring dem.

For mange, og i forskjellige situasjoner, kan mobiltelefonen selvfølgelig være en nyttig sak. Men da den kom, var den ikke etterlyst. Der var ikke noe udekket behov. Man kunne låne telefonen i butikker eller oppsøke en telefonboks.

La oss slutte å kalle den digitale underholdningen for sosiale medier, men i stedet kalle den det den har vist seg å være: Usosiale medier – som fratar altfor mange deres egentlige evner og i stedet sløver tilværelsen og gjør livet mye fattigere!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg