Norsk Tipping er ikke bedre enn utenlandske selskap

For en spilleavhengig er det likegyldig om han taper brorparten av inntekten sin til Malta eller Hamar.

NYANSERING: Mens Norsk Tipping fremstilles som ansvarlige og samfunnsnyttige, blir utenlandske spillselskaper sett på som umoralske profittjegere. Dette er et bilde som må nyanseres, skriver Håvard Lied.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg så nylig Debatten på NRK, og reagerte på det jeg mener er en misoppfatning om hvor ansvarlige og ufarlige Norsk Tipping er. Mens Norsk Tipping fremstilles som ansvarlige og samfunnsnyttige, blir utenlandske spillselskaper sett på som umoralske profittjegere. Dette er et bilde som må nyanseres.

Håvard Lied

Overskuddet til Norsk Tipping utgjorde i 2014 over 9 milliarder kroner. Ifølge Atle Hamar, direktør i Lotteri— og stiftelsestilsynet, gikk 5,2 milliarder av overskuddet til idretten, samfunnsnyttige formål og kulturlivet. Utenlandske selskaper som truer pengespillmonopolet i Norge bruker ikke sitt overskudd på samme måte.Norsk Tipping begår etisk skivebom:

Les også

Smakløs I-landslek

Kostnaden av å gi tilbake til idrett og kulturliv er at Norsk Tipping ikke kan betale like mye tilbake til kundene, som utenlandske selskaper. For mens Norsk Tipping betaler rundt 85 prosent av innsatser tilbake i form av gevinster, kan utenlandske spillselskaper tilby en tilbakebetalingsprosenten på over 97 prosent.

Alle spillselskap ønsker profitt, Norsk Tipping inkludert. Men samtidig som de utenlandske spillselskapene ønsker å tjene penger, er de preget av å være i en bransje med stor konkurranse. Selskapene konkurrerer derfor om å gi kundene de beste vilkårene for at kundene nettopp skal spille hos dem.

UiB-forskere:

Les også

- Sukker er ikke farlig

Norsk Tipping har ikke måttet tenke på denne konkurransen før de siste årene. Både fravær av konkurranse og kravet om at rundt halvparten av overskuddet skal komme idrett og kulturlivet til gode, gjør at de som spiller hos Norsk Tipping vinner mindre penger når de først vinner. Det gjør også at de totalt sett taper mer penger enn om de hadde spilt for like mye penger hos et utenlandsk spillselskap.

Norsk Tippings spillegrenser brukes som et argument for at de tilbyr ansvarlig pengespill. Man kan få inntrykk av at det kun går an å tape småbeløp før spillegrensen trer i kraft. Søker man opp «spillegrenser» på Norsk Tipping, finner man maksgrensene for hvor mye man kan spille, og dermed hvor mye man kan tape. Spiller man på Livespill hos Norsk Tipping kan man spille for 60.000 kroner i måneden. Langt over en norsk gjennomsnittslønn. At man kan tape inntil 720.000 kroner på Norsk Tipping i året, viser både at spillegrensene er for høye, og at Norsk Tipping ikke er den ansvarlige aktøren de ønsker å fremstå som.

Vidar Stueland tok saken i egne hender da han fikk sparken:

Les også

Slik fikk jeg ny jobb på én uke

Grasrotandelen gir spilleren mulighet til å velge hvor fem prosent av innsatsene sine skal gå. Det gjør at du får en følelse av å bidra med midler til det lokale idrettslaget, eller den veldedige organisasjonen du mener gjør det viktigste arbeidet. Det kan bidra til å legitimere store underskudd når man spiller for penger. Man tapte en større sum på pengespill, men på den andre siden bidro man med penger til gode formål.

Jeg tror ikke utenlandske spillselskaper ønsker å bidra med halvparten av sitt overskudd til idrett og kultur. Dette er selskaper som ønsker å tjene penger, også av personer som sliter med spilleavhengighet. Men vi skaper et misvisende skille mellom de utenlandske selskapene og Norsk Tipping.

Debattant:

Les også

Det er ingen grunn til å toppe i ung alder

Mens Brede Hangeland omtaler de utenlandske spillselskapene som rovdyrkapitalister som utnytter spilleavhengige, blir Norsk Tipping omtalt som ansvarlige og regulerte. Hangeland beskriver måten vi har organisert pengespill i Norge på som en ordning alle nordmenn har nytt godt av. Glemmer han da alle de som sliter med spilleavhengighet som følge av Norsk Tippings spilltilbud?

For en spilleavhengig er det likegyldig om han eller hun taper brorparten av inntekten sin til Malta eller Hamar. Jeg mener spilleavhengighet skal tas på alvor på lik linje med andre typer avhengighet.

Norsk Tipping har skapt seg et image som ansvarlige og samfunnsnyttige. Realiteten er at det er fullt mulig å tape store pengesummer, også gjennom å spille hos Norsk Tipping.

Publisert