Hvor er «det grønne skiftet»?

Statsminister Erna Solberg og regjeringen har tilsynelatende glemt satsingen på gründere.

GLEMT: Hvor er de «grønne» arbeidsplassene? Hvor mange er sysselsatt der? Hvor mange av oljemilliardene erstatter disse bedriftene? Innsenderen spør. Åserud, Lise / NTB scanpix

Øyvind Brendlien
Siviløkonom

Da oljeprisen falt kraftig noen år tilbake, skapte det krise i norsk økonomi. Regjeringen Solberg snakket da om at det måtte legges om fra en oljedominert økonomi til en bærekraftig «grønn» økonomi.

Oljealderen var over, og ville ikke komme tilbake slik den har vært. «Det grønne skiftet» var mantraet i alle politiske debatter.

Fremtidens norske næringsliv skulle være «grønne», fremtidsrettede bedrifter. Inntektene fra disse næringene skulle erstatte milliardene fra Nordsjøen. Skattene ble redusert for næringsliv og privatpersoner for å stimulere denne utviklingen. De politiske debattene handlet i stor grad om å støtte opp om nye gründere, som skulle være spydspissen i omstillingen.

Les også

Norge i front med å fjerne fossilbiler

I 2018 er optimismen tilbake i næringslivet og regjeringen Solberg soler seg i glansen av oppgangen i norsk økonomi. Arbeidsløsheten er kraftig redusert, og folk flest er optimistiske på vegne av egen økonomi.

Men hva er det man hyller?

Jo, oljeprisen har steget fra 49 til 78 dollar fatet de siste tolv månedene. Dermed er det «tut og kjør», som før oljeprisfallet. Dette illustreres godt av oljeselskapet Equinor, som øker investeringene i olje og gass, blant annet med 7,8 milliarder på Trollfeltet. Videre satser olje- og energiminister Søviknes (Frp) stort på nye lisensrunder.

Det er altså innenfor rammene av den «utdaterte og gamle økonomien» arbeidsplassene og milliardene skapes.

Det er vanskelig å få øye på arbeidsplassene og milliardene fra gründerne. Hvor er det blitt av «det grønne skiftet»? Hvor er de «grønne» arbeidsplassene? Hvor mange er sysselsatt der? Hvor mange av oljemilliardene erstatter disse bedriftene?

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg