Et godkjent deponi opprører meg

Jeg har opplevd både spekkhoggere og niser, samt fått mange måltider fisk fra dette ladestedet mitt.

Publisert:

FØRDEFJORDEN: Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har alle advart mot å gjennomføre det med stor tyngde, skriver Reidar Staalelsen. Foto: Marit Hommerdal Scanpix

Debattinnlegg

Reidar Staalesen
Leder i Bergenhus Arbeiderparti

Rundt kl. 14 i går klikket jeg meg inn på nettavisen til Bergens Tidende. Saken som slo imot meg ga meg klump i magen. Klagesakene til ESA angående lovlighetene ved å tillate fjorddeponi i Førdefjorden var lukket. At ESA nå godkjenner deponi, kom ikke som en bombe. Men at de ikke har vurdert konsekvensene av et deponi bekymrer meg.

Klumpen i magen ble til en blanding av sinne, frustrasjon, oppgitthet og enorm skuffelse. Men alle disse følelsene vet jeg vil danne en kampvilje som om mulig skal bli enda sterkere. Jeg vil ikke godta at man skal dumpe gruveslam i norske fjorder.

Førdefjorden er en fjord jeg har blitt personlig knyttet til, samboeren min er fra Førde, og hver eneste gang vi er i nabofylket reiser jeg til Førdefjorden for å fiske. Denne fjorden er en av mine plasser for å lade batteriene. Om jeg så står på Puppeneset, er i Likvik, i Erdal, i Vevring, dorger eller setter teiner/garn med svigerfar, eller om jeg fisker på plasser uten navn, er fjorden en plass for rekreasjon, naturopplevelser og ro. Jeg har opplevd spekkhoggere, niser, havørn, vakende laks og sjøørret samt fått mange måltider fisk fra dette ladestedet mitt.

Nettopp disse verdiene fjorden tilfører meg og mange andre er viktige, og det er derfor et planlagt og delvis godkjent fjorddeponi opprører oss.

Les også

Syv spørsmål og svar om Førdefjorden

For snart et år siden deltok jeg sammen med medlemmer fra Natur og ungdom, lokale mennesker og tilreisende som meg, på den største aksjonen med sivil ulydighet siden Alta. Personlig fikk jeg stoppet prøveboring i fjellet i fem timer før vi ble arrestert. Følelsen av å være flere som viste motstand mot Nordic Mining og deres prosjekt ga oss en tanke om at dette skal vi klare. Vi skal redde Førdefjorden!

Et deponi i Førdefjorden er blitt advart mot av dem som er best på livet i havet. Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har alle advart mot å gjennomføre det. De har med stor tyngde uttalt at dette ikke er en bærekraftig bruk av fjorden.

Norske og tyrkiske myndigheter samt gruveselskapene må være de eneste som ser på dette som bærekraftig, miljøvennlig og fremtidsrettet grønn næring. Forstå det den som kan.

Men saken skal ikke stoppe her. Norske fjorder fortjener bedre. Vi har Førdefjorden og Repparfjorden nå, men det vil komme flere prosjekter som vil bruke fjorder som avfallsdeponi senere. Den tiden bør være forbi, man hiver ikke boss i maten!

For få år siden valgte jeg også å engasjere meg politisk, slik at jeg kan ha en påvirkning på nettopp saker som opptar meg. I Bergen og Hordaland Arbeiderparti har vi helt tydelige vedtak på at vi ikke ønsker at fjorder skal bli brukt som deponier for gruveavfall. Dette er en viktig sak for mange av medlemmene våre. Førdefjordsaken har ikke nådd punktum!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg