Jeg skal feire jul alene, og jeg gleder meg til det

Av alle reglene som finnes, er det største presset å feire julen sammen med andre.

Det er for mye fokus på at julen skal feires sammen med andre, mener Kelly A. Nogueira Førland.
  • Kelly Alexandra Nogueira
    Bergen
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Skal du feire jul alene?», spurte en kollega meg. «Ja», svarte jeg, etter en pause.

Da jeg først fikk spørsmålet i fjor, visste jeg ikke hva jeg skulle si. Skal jeg prøve å forklare at jeg ikke reiste til Brasil fordi flybillettene var skyhøye, og derfor måtte være i Bergen?

Eller skulle jeg si at jeg etter en skilsmisse ønsket og trengte alenetid? Eller at jeg hadde vært invitert til juleselskap, men valgte å være alene?

Jeg visste ikke hva jeg skulle svare på spørsmålet, men jeg visste hva jeg følte. Skam.

Det føltes som alle i den kristne verden skulle være sammen med noen, og jeg var den eneste, som skulle være alene til jul.

I ett sekund tenkte jeg at jeg skulle prøve å finne noen, hvem som helst, å være sammen med, slik at jeg ikke var alene til jul.

Så tenkte jeg, hva er egentlig problemet med å feire jul alene? Hver fjerde husholdning i Norge består av én person.

Er det ikke på tide å normalisere alene julefeiring når det er så mange som bor alene? Det finnes mange som trives i eget selskap og ønsker seg en fredelig og rolig jul.

Hvorfor føles det så skamfullt å være alene på julaften? Spesielt når det finnes mange som sliter med å være sammen med andre under julefeiringen. Enten det er dem som sliter med psykiske lidelser, rus og vold i familien eller er i dårlige forhold.

Hvorfor skal vi romantisere juleselskap, uavhengig av hvor dårlig det noen ganger kan være?

Jeg tenker på en venn som år etter år feirer jul sammen med en venn. De har ikke mye til felles, bortsett fra at begge er alene til jul.

Vi får beskjeden fra verden rundt oss om at jul ikke skal feires alene. I julereklamer, sanger og filmer. Det kan forklare hvorfor min venn, som godt kunne likt å feire alene, velger å tilbringe julen slik hen gjør.

Å være sammen med andre er nesten obligatorisk. Når vi ikke gjør det, er det oss det er noe feil med.

Jeg har vært med på dette premisset i mange år, men nå har jeg begynt å vurdere andre alternativer. Jeg startet med å stille spørsmål om hvorfor det føles problematisk eller skamfullt å feire jul alene.

Det var da jeg begynte å tenke på å feire en julekveld på mine egne premisser og med mine tradisjoner. Det skulle ikke handle om andre sine forventninger om hva eller hvordan jul skulle være. Så jeg bestemte meg for å lage mine egne regler om hvordan jeg skal feire jul.

Jeg lager mine favorittretter bare til meg selv. Jeg kan spise hva og når jeg vil. Jeg kan se på filmen jeg ønsker å se på. Jeg kan kle meg fint og bruke min favoritt parfyme. Jeg kan feire meg selv og mitt selskap i fred.

Jeg må si at etter et veldig hektisk år, ønsker jeg ro. Så jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil og når jeg vil, og det føles deilig!

I år feirer jeg jul alene igjen, jeg må si at jeg gleder meg veldig til det. God jul

Publisert: