Vi er skuffet

Vi i AUF kan ikke gå med på et forslag for LoVeSe som er så lite fremtidsrettet.

Publisert:

KALDE FØTTER: Under årsmøtet fikk partiet kalde føtter og valgte penger i dag foran god jord i morgen, skriver innsenderne fra AUF. Bildet er fra Svolvær i Lofoten. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Victoria Emilie Johannessen
    Leder av Bergen AUF
  • Marius Øvrebøe Pettersen
    Styremedlem i Bergen AUF

Bergen AUF har lenge kjempet for en grønn og fremtidsrettet miljøpolitikk. I helgen under Arbeiderpartiet i Bergen sitt årsmøte tok vi kampen om et vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Ikke visste vi at det var dagen Arbeiderpartiet i Bergen skulle gå baklengs inn i fremtiden.

For oss i AUF har kampen om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja alltid vært viktig. Ikke fordi vi ikke forstår nytten av arbeidsplassene oljen skaper, men fordi vi er kommet til et tidspunkt hvor vi må bestemme oss for hvordan vi ønsker at vår fremtid skal se ut. En dag vil oljen ta slutt, og da er det viktig at vi er forberedt.

Arbeiderpartiet sitt sentralstyre la frem et kompromiss om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromisset går ut på at deler av områdene ikke skal åpnes for konsekvensutredning i denne omgangen. Dette forslaget bestemte Bergen Arbeiderparti å slutte seg til på årsmøtet. Det kaller ikke vi et kompromiss. Vi i AUF mener vi har strukket oss langt når det kommer til et vern av LoVeSe, men vi kan ikke gå med på et forslag som er så lite fremtidsrettet. Avgjørelsen må bli tatt!

Les også

LoVeSe: Vi vet nok

Det er allerede blitt gjennomført flere konsekvensutredninger av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi vet hva konsekvensene blir, allikevel ønsker Arbeiderpartiet i Bergen å bruke ressurser og tid på å finne ut det vi vet fra før. Noe som ikke kan bety annet at en konsekvensutredning kan, og vil føre til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vi vet allerede at dette vil risikere å skade fiskerinæringen i området. Lofoten, Vesterålen og Senja er nemlig hjemmet for verdens siste store bestand av torsk – det er et viktig matfat for verden og en viktig naturressurs for Norge. Så må det også spørres hva som trekker til seg flest turister – olje og industri eller natur og harmoni.

Les også

Med Lofoten som gissel

Vi i AUF, mener ikke at vi burde stenge kranen i morgen, eller neste uke, ja tro det eller ei, vi skal ikke stenge krana om 10 år heller. Men en åpning av disse områdene vil ikke bare skade fiskerinæringen, det vil også skade økonomien vår. Norge vil bli mer avhengig av oljen enn det vi er i dag. Åpnes områdene vet vi at oljen også her en dag vil ta slutt. Flere mennesker vil gå uforutsigbare jobber i vente, og det å finne nye arbeidsplasser vil bli mye vanskeligere. Vi gjør ikke oss selv en tjeneste med å satse mer på oljen, vi skyver bare problemene litt lengre frem i tid.

I fjor gikk Arbeiderpartiet i Bergen inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Under årets årsmøte kan det virke som om partiet fikk kalde føtter. Å velge oljeutvinning, fremfor verdifulle fiskeriressurser er lite fremtidsrettet. Vi i AUF er skuffet, for vi vet at Arbeiderpartiet kan bedre.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg