Problemet er prostitusjon

Det er underlig at NRKs dyktige journalister har kartlagt det som fremstår som så omfattende sexkjøp uten i større grad å problematisere kjøpernes rolle.

Publisert Publisert

PROSTITUSJON: Prostitusjonen fremstilles nærmest som en trivialisering av det som burde være kjernen i saken: Ikke tigging, ikke tyveri, ikke pillesalg: Grov prostitusjon og menneskehandel. Foto: Arkivfoto: Ørjan Deisz

Debattinnlegg

  • Mikkel Grüner
    1.-kandidat Bergen SV
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

NRK Brennpunkt har avdekket det som fremstår som kriminelle nettverk som bruker tigging på gaten i Bergen som skalkeskjul for narkotikakriminalitet, hallikvirksomhet og tyveri.

Les også

Bekjemp menneskehandel, ikke tiggerne

Det er bra at NRK har gjort dette gravearbeidet, selv om man kan stille spørsmål ved den spekulative fremstillingen. Det forutsigbare ramaskriket på sosiale medier, i kommentarfeltet og i folkedypet vil nødvendigvis medføre utrygghet og risiko også for personer som lever på gaten og ikke er tilknyttet de omtalte nettverkene.

Ifølge reportasjen kontrollerer det rumenske nettverket hele gateprostitusjonsmarkedet i Bergen. Det er underlig at NRKs dyktige journalister har kartlagt det som fremstår som så omfattende sexkjøp uten i større grad å problematisere kjøpernes rolle.

De norske mennene vi i reportasjen ser forhandle om kjøp av sex fra kvinner som etter alt å dømme har blitt menneskehandlet, fremstilles som stakkarslige, berusede menn. Ansvaret for transaksjonen legges ensidig på kvinnene: «De opererer i flokk (...) Hun tilbyr sex.» Senere blir penger stjålet, et kredittkort tømmes.

Prostitusjonen fremstilles nærmest som en avledningsmanøvre for tyveri. Det fremstår, hvor tilsiktet det enn er, som en trivialisering av det som burde være kjernen i saken: Ikke tigging, ikke tyveri, ikke pillesalg: Grov prostitusjon og menneskehandel.

Les også

Bekjemp menneskehandel, ikke tiggerne

Sentrumsbyrådet har så langt avvist høyresidens krav om tiggeforbud, og det er bra. Det gir liten mening å gjøre det ulovlig for fattige mennesker å be om hjelp.

Hvis man ønsker å avdekke aktører som bruker tigging som et skalkeskjul bør politiet heller bli bedre til å kartlegge og etterforske disse miljøene, f.eks. ved aktivt å bruke registreringsplikten for tiggere.

Løsningen på problemet med gateprostitusjon i Bergen er ikke å «slutte å gi penger til tiggere». For å angripe dette feltet må det jobbes parallelt langs flere akser: Sexkjøpsloven må håndheves. Politiets exit-gruppe gjør et særdeles viktig arbeid, og bør sikres ressurser.

Frem til 2012 hadde Bergen kommune en egen handlingsplan mot prostitusjon. Kanskje man bør vurdere en egen plan for dette feltet igjen?

Kommunen må i større grad kunne trekke på egne ressurser for å kartlegge både gateprostitusjonen og innemarkedet i Bergen, f.eks. gjennom Utekontakten. Private ideelle aktører som Kirkens Bymisjon kan ikke overlates eneansvaret for dette viktige arbeidet.

Det mangler ikke noe forbud. Det NRK har avdekket er allerede ulovlig.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg