TV2 er et synkende skip

Kanalen ser ikke lenger ut til å ha noen nye flaggskip å fronte.

Publisert:

MISTET INTERESSEN: Det norske folk har begynt å bli lei av programmer som Skal vi danse, Senkveld og Gylne tider, skriver Robert Mjelde Flatås. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

Robert Mjelde Flatås
Høyskolelektor, NLA

Vi som har vokst opp med TV 2 på 90-tallet, husker tilbake på kanalen som det viktige pustet som utfordret NRK. Hvem husker vel ikke situasjonskomedien Mot i brøstet, sjekkeprogrammet Casanova, debattprogrammene Holmgang og Lønning Direkte, såpeseriene familiesagaen De syv søstre, Helene og gutta, Seinfeld og Cheers. Og for ikke å snakke om programmene Stjerner i sikte, Rikets tilstand, Bingolotto og Gutta på tur. Med alpin-VM i Sestriere i 1997 markerte og TV 2 seg for alvor som sportskanal. TV 2 var de unges TV-kanal, de kalte seg «Norges seriemester», og de var med på å utfordre TV-vanene våre med å sende programmer både tidlig og sent.

I dag kan man nærmest betrakte TV 2 som et synkende skip som ikke lenger ser ut til å ha noen nye flaggskip å fronte i dagens programverden. De sender de samme programmene om og om igjen, og det virker som om kanalen satser på at tidligere seersuksesser fra de gyldne tider skal holde stand år etter år. Seertall viser at det norske folk har begynt å bli lei av programmer som Senkveld, Gylne tider og Skal vi danse. Dette er programmer som har gått lenge.

Les også

Liker du å skrive? Slik kan du få meningene dine i BT!

Det er klart at vi har en helt annen TV-hverdag enn bare for få år siden, men hva med å levere aktualitet og sette dagorden igjen i Norge, TV 2? Vi er flere seere som ønsker seriøse debattprogrammer tilbake i en ny digital form, nye utenlandske TV-serier som ikke finnes på Netflix, nye norske dokumentarer à la «Søsken til evig tid» samt moderne talk-show med nye talkshow-verter og flere eksklusive gjester som kan ta medie-Norge med storm i 2017.

TV 2 bør fremover satse på flere brede norske programmer som for eksempel suksessen Petter Uteligger. TV 2-Nyhetene burde kanskje også fornyet seg noe ved å vise til enda flere nyheter som vi ikke har hørt om før fra nettbrett eller mobilen, og Nyhetskanalen bør unngå å sende de samme reportasjene om igjen og om igjen døgnet rundt.

TV2 har også mistet grepet om ungdommen, skal vi tro tall som Dagens Næringsliv presentert tidligere i år. Unge TV-seere ser faktisk nå mer på NRK1 enn TV 2, samtidig som seerne av TV 2-suksesser som Idol blir stadig eldre.

Hvorfor klarer ikke TV 2 å få til ungdomssuksesser slik som NRK nå klarer gjennom dramaserien SKAM? SKAM er basert på en grundig research blant norske ungdommer, og er en serie som virkelig har tatt Norge med storm. TVNORGE har og de siste årene klart å suse forbi TV 2 gjennom å satse på norske produksjoner og humor for unge seere.

Les også

Alf Hildrum hadde som TV 2-sjef anbefalt å samle TV 2 i Oslo. Det står mye på spill

Skal TV 2 overleve som en stor kommersiell kanal, må de etter mitt syn nå virkelig ruste seg best mulig for videre vekst. Hva med å lansere «NYE TV 2» med en ny profil, ny logo, helt nytt programinnhold på TV og nett-TV og ny satsing på sosiale og digitale medier fra en bestemt dato i 2017?

Å tro at realityserien Farmen skal redde seertallene til TV 2 denne høsten, blir nesten som å tro på julenissen. For nedturen kommer garantert til å fortsette med fallende seertall og stadig minkende markedsandeler hvis kanalen ikke snart tar grep. Og da er jeg redd TV 2 kan komme til å ende som nok en ubetydelig nisjekanal driftet fra Oslo, uten de gode TV 2-Nyhetene fordi nyhetsavdelingen i Bergen kommer til å bli helt slanket bort av nedskjæringer.

Dette må ikke skje, for vi trenger et nytt og sterkt TV 2 i Norge, som fortsatt kan fungere som en fjerde statsmakt, og som kan levere det norske folk kvalitets-og underholdningsprogrammer i ulike sjangrer. Så kanskje det er på tide at TV 2 slår på stortromma og utpeker seg som Norges endringsmester i 2017?

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg