Generasjon perfekt

Ironien er at det ekstreme fasadefokuset gjør at flere sliter psykisk.

Publisert Publisert

MANGLER INNSIKT: Uten erfaring vil en mangle innsikt og forståelse som er nødvendig for å skjønne hvordan mennesker med psykisk lidelse egentlig er, skriver Ingrid Selnes Arholm. Foto: Rune Sævig

Debattinnlegg

  • Ingrid Selnes Arholm
    Juss-student
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Depresjon er langt fra den eneste psykiske lidelsen som har blitt stigmatisert. ADHD, personlighetsforstyrrelser, spiseforstyrrelser, bipolaritet og schizofreni har mange en antakelse om hva er. Vi ser for oss helt sinnsforstyrrede mennesker som løper rundt som galne på psykiatrisk.

En kan jo spørre seg om de forestillinger vi har av psykisk ustabile mennesker er virkeligheten? Eller er det bildet og kunnskapen til den psykiske stabile mannen i gaten som er langt fra realiteten?

Les også

«Slipp de unge fri!»

For en som aldri selv har opplevd en psykisk lidelse, sett det på nært hold blant familie eller venner, på skolen eller arbeidsplassen, er det forståelig at kunnskapen er mangelfull. Uten erfaring vil en mangle innsikt og forståelse som er nødvendig for å skjønne hvordan mennesker med psykisk lidelse egentlig er.

Dessverre er det mye tabu rundt psykiatri og diagnoser. Hemmelighetskremmeriet opprettholdes av staten, som på død og liv skal holde alle pasientlister og pasientopplysninger taushetsbelagt. Taushetsplikt av hensyn til vårt personvern og privatliv er selvsagt.

Det bør kanskje derimot stilles spørsmål om det hysj-hysj — opplegget rundt psykiatrisk avdeling på et sykehus faktisk er med på å opprettholde tabuer om psykisk helse? Fordi på alle andre avdelinger på et sykehus finnes det generelt mer åpenhet rundt personopplysninger og andre helseforhold blant pasientene.

Les også:

Les også

- Psykisk helse mer tabu enn sex

Samtidig har samfunnsutviklingen også bidratt til at psykisk helse er et sårbart tema for mange. Generasjon perfekt skal ikke lide psykisk. Generasjon perfekt skal overhodet ikke ha på ryktet at de flere ganger i uken går til psykolog hos studentsamskipnaden, eller at de en gang var innlagt på Sandviken.

Generasjon perfekt skal aldri settes ut av spill på grunn av en psykisk belastning. Generasjon perfekt er uovervinnelige. Nettopp denne trenden blant unge mennesker i Norge gjør at det å være åpen om å ha en diagnose eller å slite psykisk en periode er vanskelig.

Så samtidig som flere og flere mennesker står frem og forteller åpent i ulike medier om psykiske problemer er det en pågående moteffekt i form av det ekstreme fokuset på å ha en plettfri fasade. Og det ironiske oppi det hele er at det ekstreme fasadefokuset igjen bidrar til at flere sliter psykisk. De motstridende trendene gjør altså at åpenhet og forståelsen rundt psykisk helse ikke er der den burde vært.

Les også:

Les også

En diagnose er ingen livstidsdom

Spørsmålet blir hvordan vi kan skape en ny trend. La oss se for oss et sosialt medium der alle forteller hva som er feil, galt og ikke bra med deres liv. Et medium hvor vi ikke blir eksponert for daglige glansbilder av de fantastiske livene de rundt oss lever. Men derimot et medium der vi får se alt av frustrasjon, stress, bekymringer, lidelser som vi alle har men aldri forteller om.

Den første tanken som vil slå mange er at et slikt sosialt medium vil være depressivt og vil tilføre negativ energi inn i hverdagen. Å hele tiden bli fortalt hva som er galt kan være slitsomt. En balansegang er nok viktig. Livet består av både gleder og sorger. Og i noen tilfeller deler faktisk mennesker også vonde ting på sosiale medier. Ikke nødvendigvis en utredning om sin schizofrene lidelse, men om når livet ikke smiler.

Å spre kunnskap om psykiske lidelser er viktig. Men erfaringen med psykiske lidelser vil ikke alle få i livet. Derfor er det viktig med informasjon i alle kanaler samtidig som tabuer brytes. Det skal være plass til alle i Norge med eller uten en psykisk lidelse.

Det er derfor synd at ikke alle føler seg som en verdig ressurs på lik linje med resten av befolkning, men heller en belastning, når de har en sykdom i hodet. Og det er kanskje enda mer synd at vi fortsatt ikke har klart å rydde vekk alle fordommer og mangelfull kunnskap som eksisterer der ute.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg