Vente til advent - hvorfor det?

De sier at det ikke er lov ennå, men jeg har allerede pyntet til jul.

KLAR: Jannicke Svardal er allerede begynt å pynte til jul. I diverse interiørgrupper på Facebook er det faktisk flere som også planlegger å finne frem juletreet.
jul4.jpg
  • Jannicke Svardal
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Butikkene har jo fått kjeft i en måned allerede. Du vet, den der handelsstanden som er ute etter å tjene alle de der pengene sine på alle de stakkars forbrukerne som ikke vet annet enn å la pengene flyte lenge før det er tid for det.

jul6.jpg

Pynte til jul, det skal skje lille julaften, det! Frem til da skal det være lilla, for alle må vente. Advent er jo ventetid, ikke sant? Vel, jeg er ingen venter. Hos meg så burde gode ideer og innfall helst skjedd i går, og sånn er det også når julestemningen sakte, men sikkert sniker seg innpå meg.Debatten om julekalendere:

Julestemningen har vært fullstendig fraværende i år, en varm høst og roser frem til midten av november har liksom ikke skreket om verken nisser eller engler. Vanligvis kommer den nemlig mye tidligere, gjerne i oktober om det er kaldt nok!

Innleveringsfristen til årets Pepperkakeby nærmet seg, og tradisjon tro måtte det bakes. En fredag til baking, en lørdag til pynting, og en søndagstur til byen å levere herligheten. Duften av pepperkaker omkranset hele det lille huset vårt, og plutselig ble det kaldt også! Vottene måtte på, stillongsen måtte graves frem. Frostrøyken sto ut nesen som ild fra en drage om morgenen. I alle fall ifølge 5-åringen.

Min mann oppdaget en liten bylt med silkepapir i en kurv på spisebordet. Jeg mumlet noe om at jeg bare var innom en butikk, og at han vet jo godt hvor glad jeg er i de der små englene, så jeg måtte bare ha de med meg hjem. Så da hadde jeg plutselig begynt å forberede meg til jul, da, et aldri så lite bakholdsangrep fra julefeen, tenker jeg.

En annen dag sto det tre små lysglass på bordet også, en med stjerne på og to med reinsdyr. Julefeen hadde tryllet igjen. Jeg fikk derimot ikke lov til å skylde på julefe eller andre slags feer når jeg stavret over gjerdet og hentet mose i skogkanten, formet et hjerte og pyntet trammen, surret juletrelys rundt stjålne einebærkvaster og tegnet julenisser med barna. Jeg skal på julemarked til helgen. De siste to ukene har jeg laget julegodter og tegnet julenisser, reinsdyr og julekuler.

GLAD I JUL: Jannicke Svardal er kreativ, og også tegningene bærer preg av høytiden som nærmer seg.

En del av meg skriker at jeg må i alle fall vente til 1. søndag i advent før jeg kler vegger, gulv og tak med julepynt. Men når Facebooksider renner over med inspirasjon om julepynt og «få se ditt juletre», så finnes det de som er enda tidligere ute enn meg.

Så da er jeg ikke verst i klassen, bare i gaten. Det kan jeg tåle, det går helt fint! Det er jo bare litt lys og litt mose! Og to engler. Ja og de lyktene, da. Og nisse og reinsdyr. Det er så mørkt ute, det er kaldt ute. Jeg venter som en unge på at snøen skal kle hagen i hvitt og lyse opp akebakken så vi kan tryne på ski og drikke varm kakao til lyden av juletoner på Spotify. Julestemningen er kommet, og den blir nok helt til 1. nyttårsdag. Da er det over og ut. Så det synger!

Publisert: