Våre eldre fortjener ordentlig mat

DEBATT: Det er på høy tid å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene.

Publisert: Publisert:

SMÅPENGER: Ap valgt å spare inn småpenger på middagstilbudet til byens eldre. Det er både trist og skammelig når en vet at mange eldre og pleietrengende sliter med dårlig appetitt og underernæring, skriver innsenderen. Foto: Vegar Valde (arkiv)

Debattinnlegg

Marte Monstad
Ordførerkandidat, Bergen FrP

Våre eldre fortjener god, sunn og hjemmelaget mat hver eneste dag, uavhengig av om man bor på sykehjem eller i egen bolig. Skal dette bli en realitet i Bergen, må dagens kjøkkenmodell skrotes og erstattes med lokalkjøkken på sykehjemmene. Ferdigmat fra store industrikjøkken bidrar sjelden til matglede eller gode måltidsøyeblikk, det må Arbeiderpartiet snart ta innover seg.

Siden juni 2017 har nærmere 600 eldre og uføre i Bergen kommune fått levert kalde porsjonspakninger med ferdigmat på døren en dag i uken, mat som de selv må varme opp i mikrobølgeovn.

I stedet for å kutte i overflødig byråkrati, har Ap valgt å spare inn småpenger på middagstilbudet til byens eldre. Det er både trist og skammelig når en vet at mange eldre og pleietrengende sliter med dårlig appetitt og underernæring. Slik behandler vi ikke dem som har bygget landet vårt og bidratt til vår velferd.

Marte Monstad, ordførerkandidat i Bergen Frp. Foto: Privat

En nylig rapport fra Askøy kommune viser at halvparten av de eldre i en brukerundersøkelsen om ernæring og kosthold havnet i kategoriene moderat til alvorlig underernært. Det er svært alvorlig. Sannsynligvis er det liten grunn til å tro at situasjonen er stort mer oppløftende i Bergen kommune.

I året som er gått, har fokuset på mat og ernæring vokst seg større og større. Blant annet takket være frivillige spisevenner, ildsjeler og fagfolk – folk som orker å ta kampen, og som står frem for å fortelle om en hverdag som langt ifra minner om det glansbildet som Ap så stolt viser frem. Slike folk heier vi på.

Les også

Mener frivillig arbeid kan hjelpe pensjonister ut av ensomhet

Problemet er bare at Ap og deres byrådskollega ikke ønsker å lytte. Uansett hvor stor misnøyen er blant innbyggerne, står byrådet fast på at maten smaker godt. Det er en vrangforestilling og en skrekkelig arrogant holdning. I min verden er det brukernes opplevelse av tilbudet som er det viktige, ikke politikernes.

Derfor mener vi at det er på høy tid å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene. I vårt alternative budsjett for 2019 satte vi av 200 millioner kroner til formålet. Dessverre ble vi nedstemt.

Med en ordning der institusjonskjøkkenene også lager mat til hjemmeboende, kunne alle eldre fått oppleve, lukte og smake hjemmelaget mat. Hver eneste dag. Det skulle jo bare mangle! Alle byens eldre fortjener en trygg og verdig alderdom med mat som smaker, og gjerne et glass vin til maten.

Har du meninger? Send oss en e-post. Følg BTmeninger på Facebook!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg