NOx er NOx!

Bilismen påfører samfunnet mye større utgifter enn det som kreves inn i veiavgift og bompenger.

Publisert Publisert

GULRØTTER: Regjeringen fremviser en overdreven tro på gulrøtter og aversjon mot pisk, skriver innsender. Foto: Bård Bøe

Debattinnlegg

  • Tony Gjessvåg
    Syklende trebarnsfar og lege
  1. Leserne mener

Et stort, ubesvart spørsmål i bompengedebatten er hvorfor folk organiserer livene sine i så stor grad rundt privatbilisme, og hvorfor det er rimelig at fellesskapet, og ikke bilistene, skal bære kostnaden dette medfører.

Bilismen påfører samfunnet mye større utgifter enn det som kreves inn i veiavgift og bompenger. Problemet med privatbilisme sjåførene påfører seg selv, barna sine og andre fremtidige helseplager. Inaktivitets- og overvektsrelaterte sykdommer er i dag en stor, voksende økonomisk og helsemessig byrde for samfunnet.

Svaret på dette problemet er ikke holdningskampanjer som gir folk dårlig samvittighet, men strukturelle tiltak som gir mer fysisk aktivitet. Her spiller aktiv transport en nøkkelrolle - med dobbel gevinst. Velg sykkelen til jobb, skole, og fritidsaktiviteter!

Regjeringen har i siste periode gjort en omfattende subsidiering av privatbilismen gjennom momsfritak for elbiler. De fremviser en overdreven tro på gulrøtter og aversjon mot pisk. Når nasjonalpolitikerne svikter, trenger vi modige lokalpolitikere som tør ta grep. Vi heier på dere!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg