Takk for nå, Bergen

Takk for plussgrader og duskregn hele året. Takk for de intense soldagene i mai og juni, som får byens hus og mennesker til å gløde.

Publisert Publisert

SÆREGEN: Du er en særegen by, Bergen, glem aldri det. Foto: ARKIVFOTO

Debattinnlegg

  • Kristian Hoff-andersen
    nylig uteksaminert bachelorstudent ved Bergen Arkitekthøgskole
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Takk for at du er en så vakker by. Takk for spisse gavler på de små husene folk bor i. Takk for skiferfortau og brosteinsgater, for grønne kobbertak og kirsebærtrærnes blomstring. Takk for skjeve vinkler hvor enn man retter blikket, de grønnmalte støpejernslyktene, de store åsene (og at de kalles for fjell), allmenninger og bratte trapper, små biter av bevart beite— og jordbrukslandskap innimellom, enorme bøketrær og gater som er så smale at du kan strekke ut armene og fylle dem. Takk for tusen spiralformer hugget i stein.

Og farvel til alt det rare med deg, Bergen. Farvel til den enorme mengden mennesker som tror at treningsklær og -sko er et passende antrekk, uansett situasjon. Farvel til busser som med busselskapets velsignelse går tre minutter før tiden, og har billetter som bare er gyldige «en vei». Farvel til den forstyrrende mangelen på folk med bakgrunn fra andre land.

Les også

Du har tights og refleksvest, spiss nese og krum rygg. Gudene på to hjul

Farvel til den tunge vinterluften som de stakkars sentrumsbeboerne får i gave av alle som bor andre steder og kjører til jobb. Farvel til nybygg som ikke snakker med omgivelsene sine, og til politikere som villig lar utbyggere rive hva de vil, kanskje fordi de tror at alle hus som ikke er nymalte, automatisk er råtne inni.

Takk for nå alle mennesker i Bergen. Takk til samboere i kollektiv og hybelhus, til blonde jenter på fest, til kjekke gutter i sengen min, til de blide ansatte på Ica Maaseskjæret, til den mystiske kvinnen som er stemmen til Bybanen, til mine engasjerte lærere, og til alle mine vakre og dialektforvirrede medstudenter. Takk til utadvendte folk i serviceyrker. Takk for nå, fulle striler og umusikalske gatemusikanter. Takk til gamle kollegaer, og alle gode venner jeg forlater her. Jeg vil savne dere. Takk til alle som snakker denne byens fantastiske språk, og til alle som bor i hus fra 1600— og 1700-tallet som om det var en dagligdags ting. Tusen takk til organisasjonsfolk og røde og blå politikere, for at dere bryr dere.

Les også

«Jeg blir hinsides irritert over folks mangel på oppdragelse på Bybanen»

Tusen takk for været, Bergen! Det er svært undervurdert. Takk for å kunne gå med tøysko i snøfrie gater den første skoledagen i januar. Takk for plussgrader og duskregn hele året. Takk for de intense soldagene i mai og juni, som får byens hus og mennesker til å gløde. Takk for utrolige solnedganger over øyer jeg aldri har vært på.

Du er en særegen by, Bergen, glem aldri det. Husk at du er løkkupler og flosshatter, kanonkuler i kirkefasader, de ekstatiske dunkene fra Finckens overetasje, Studentersamfunnets engasjerte debatter under pinnsvinets åsyn, engelske for— og etternavn og et enormt, rosa museum midt i byen. Husk at du er verdens beste kebab på Nirvana og mumiene på Høyden, rhododendron, kultursponsende millionærer, villaer midt i byen, kaien hvor man kan bade på skolen, hustak med en liten vipp nederst, plystrende barn og engasjerte lokalhistorikere. Du er et helt uforglemmelig sted, Bergen! Takk for meg, vi sees igjen.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg