Jeg – en normal mann eller plus-size?

Tøffe gutter har ikke spiseforstyrrelser. De føler ikke kroppspress.

PLUS-SIZE: Den vanlige kroppen, som de aller fleste av oss har, har plutselig fått et nytt navn. Den er plus-size, skriver Kristian Fjellanger.
 • Kristian Fjellanger
  Kristian Fjellanger
  Forfattar
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I fjor lanserte Dressmann med brask og mannebarm sin nye kampanje for sitt undertøysmerke MAN, med bilder av menn ulike størrelser og svært varierende fettprosent. Nå lanserer et av verdens største modellbyråer mannlige plus-size modeller. Mannen skal for alvor ta kroppen tilbake.

Kristian Fjellanger

Man kunne se det på lang avstand. At det var noe som ikke helt var vanlig med Dressmanns nye reklameplakater. Her var det mannepupper og valker, og sixpacks så godt skjult at man måtte ha røngtensyn for å finne dem. En undersøkelse som Dressmann har gjort sammen med TNS Sifo, viste at hver tredje mann i Norge har hatt negative tanker om sin egen kropp det siste året.Grått hår i motevinden:

Les også

Grått og hot

«Vi håper å kunne bidra til å forandre det ensidige bildet av kropper og det kroppsidealet som formidles av moteindustrien. Vi ønsker å avlive den feilaktige myten om at noen kropper er bedre, vakrere eller mer normale enn andre» , sa Dressmann i en pressemelding da de lanserte kampanjen.

miko3.jpg
miko.jpg
miko2.jpg

Og nå kommer altså plus-size modeller av den mannlige sorten i stallen til et av verdens største modellbyråer, IMG Models. Kvinnelige plus-size modeller har vi jo hatt i noen år allerede, men ifølge direktør i modellbyrået, Ivan Bart, er det ikke bare kvinner som trenger mer realistiske rollemodeller

Og det at både unge gutter og jenter får nettopp dette, realistiske rollemodeller, er jo bra, for mye av de bildene som mediene og blogger publiserer er jo ikke realistisk for fem øre. Sjekk for eksempel Instagramkontoen til Celeste Barber.

Vi tror ikke på de glatte, retusjerte bildene:

Les også

Skjønnhet vi kan tro på

Men så var det altså dette med merkelapper. Jeg må i min enfoldighet si at jeg ikke helt ser at disse modellene er så veldig pluss. Det er jo ikke Fleske-Fia eller Tykke-Tom som er disse plus-size modellene. De har kropper som jeg ser daglig. Blant venner, kollegaer, på puben eller på treningsstudioet.

Nå kan det jo hende at jeg er blitt blind for at mine venner har lagt seg kraftig ut, men det jeg ser er vanlige kropper – skapt for vanlig og dagligdags bruk. Den vanlige kroppen, som de aller fleste av oss har, har plutselig fått et nytt navn. Plus-size. Et annet ord for feit, tjukk eller overvektig.

Modell:

Les også

Seline gikk opp 18 kilo. Da åpnet dørene seg.

Om man er en ung gutt som føler seg litt mindre kjekk enn de andre guttene i klassen, så vil ikke det å vite at du er en plus-size bidra til at du føler deg bra. Du har bare fått en merkelapp. En merkelapp som er med på å styrke ditt dårlige selvbilde – og som igjen kan gi deg en spiseforstyrrelse. Tall fra Senter for spiseforstyrrelser viser at 20 prosent gutter i alderen 12-18 år er i risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

Psykolog Finn Skårderud skriver i en artikkel at menn med spisevegring ikke søker hjelp for spiseforstyrrelse. I tillegg til å være en skamfull lidelse, er spiseforstyrrelser sett på som et kvinneproblem. Tøffe gutter har nemlig ikke spiseforstyrrelser. De føler ikke kroppspress, sliter ikke med dårlig selvbilde eller høye forventninger.

Hvor mange unge gutter i Norge som kan ha en spiseforstyrrelse har vi få eller ingen tall på. Av den enkle grunn at det er lite forskning på feltet. Det vi vet er at antallet er økende, basert på rapporter fra sykehus og rådgivningsmiljøer. Men det vi også vet, er at nettopp fordi dette er så tabubelagt, så er det store mørketall.

Debattinnlegg: Tvinger seg selv til å spy.

Les også

Unnskyld for alt

For selv om, Harald Eia i sin grunne kronikk på NRK Ytring, klikker av å høre om menn og det såkalte kroppspresset, så er det et uomtvistelig faktum at det er verre å være i guttegarderoben i dag, enn det var for 20 år siden. Derfor er det viktig at det er et mangfold blant gutter og menn sine rollemodeller, og at vi husker på at dette også er et gutteproblem når vi jobber frem tiltak og tilbud for unge som sliter med sitt eget selvbilde.

Og det er bra at det kommer normale modeller. Men da bør de store modellbyråene, kalle dem nettopp det «normal-size».

Venninnen var sykelig overvektig:

Les også

Den tjukke forteljinga

Samtidig er det viktig og ikke å bruke begrepet normal om åpenbar fedme og overvekt. At overvekt er en folkehelseutfordring er ikke til å stikke under en stol, men at ungdom av begge kjønn går og skammer seg over seg selv og egen kropp, er et minst like stort problem – og vi må kunne klare å ha flere tanker i hodet på en gang. Vi må både jobbe mot overvekt og fedme – og mot skjønnhetstyranniet og kroppspresset.

Som barn hadde han alvorlig fedme:

Les også

Nå er Erlend (15) en av Vestlandets beste badmintonspillere.

Men tilbake til Dressmann . Det stakk tydeligvis ikke så dypt. Dette med forskjellige former og alle er vi perfekte slik som vi er. Eller kanskje de ikke tjente flere penger på det. Om man i dag går inn på hjemmesiden til Dressmann, så er det ikke noe som minner om mangfold i kropper. Bare den vanlige, hvite, slanke mannen som kan skli inn i en vanlig størrelse uten problem. Det samme gjelder Instagram-kontoen deres. Samme mannen. Eller tilsynelatende samme mann i alle fall.

Dressmann-mennene er så like at jeg ikke kan skille dem fra hverandre. De beviser selv behovet med å gjøre noe med sin egen påstand fra tidligere: « Vi håper å kunne bidra til å forandre det ensidige bildet av kropper og det kroppsidealet som formidles av moteindustrien».

Lykke til med det!


Publisert
BT anbefaler

– En dyktig og godt likt medarbeider

Mandag mistet kvinnen i 50-årene livet. Kollegaene omtaler henne med varme ord.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Bømlo: Kvinne mistenkt for ildspåsettelse og trusler mot brannvesenet

 2. Festspilldirektøren må gå etter varsel. Styrelederen omtaler det som en metoo-sak.

 3. Bybudsjettet: Vil bygge park i Møllendal

 4. Har funnet årsaken til skredet i Gjerdrum

 5. VG: Ber kommunene være klare for gjen­åpning på fredag

 6. Vegard Forren klar for ny klubb