Politikerne driver med bruk og kast

Raske valg viser politisk gjennomføringsevne, men å legge ned Fana Gymnas er korttenkt.

Publisert Publisert

Politikere lever i fire-årssykluser. Derfor er det fristende å gjøre raske valg. Raske valg viser politisk gjennomføringsevne. Å legge ned en skole i lys av fire års elevprognoser er lettere enn å bevare, skriver Arvid Bjerkestrand.

Debattinnlegg

  • Arvid Bjerkestrand
    Sivilarkitekt, Bergen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Kortreist» er veldig i tiden. Også i forhold til byutvikling. Turen til og fra butikk, jobb, venner, gym, barnehage, teater og skole utgjør våre hverdagsreiser. En kortere reise gir mindre energibruk og mer tid tilgjengelig.

Derfor har Bergen etablert en byutviklingsstrategi som alle de politiske partiene enes om. Der bybanen stopper skal det etableres bydelssentre med et komplett nærtilbud: Boliger, barnehager, skoler, butikker og arbeidsplasser.

Opphev det frie skolevalget og ta styringen, skriver en lektor:

Les også

Historien om et varslet mord

Bybanen er byens saktegående frelser som ikke skal lede oss inn i førersetets fristelser, men befri oss fra giftlokket over skyggenes dal. Og frelseren stopper som seg hør og bør på Paradis. Her planlegges det en omforming til et «bymessig område med bymiljø». Salige saker for partiprogrammet.

Gåbyen. 10 minutters-byen. Transformasjon. Liveability.

Mange som er lei seg over nedleggelsen av Fana Gymnas:

Les også

- De ansatte i kantinen gråt

Her kommer 1200 nye boenheter, 13000 m2 kontorlokaler, fjong kaffe i lekre pappkrus, sykkelstier, forelskede gymnasiaster — og Ylvis-statue på torget. Veletablerte skoleinstitusjoner i umiddelbar nærhet. Alt innenfor 200m gangavstand til bybanestopp. Alt ligger til rette for at Paradis Sentrum de neste årene kan bli et mønsterprosjekt for Bergens byutviklingsstrategi.

Det ser mørkt ut for Fana Gymnas:

Les også

Klamrer seg til skolehåpet

Midt i dette ligger Fana Gymnas. Godt synlig på avstand, et landemerke for en gammel bydel som skal bli ny. Skolen er en representant for den store fortellingen om en ung nasjon som ville tilby undervisning til alle. Skolen representerer et viktig kulturhistoriske fundament for et fremtidig bydelssentrum.

«Korttenkt» er et annet begrep som ofte ligger som en uoverstigelig sølepytt for våre kortreiste pilgrimer. Politikere lever i fire-årssykluser. Derfor er det fristende å gjøre raske valg. Raske valg viser politisk gjennomføringsevne.

Å legge ned en skole i lys av fire års elevprognoser er lettere enn å bevare.

Politikere: dere har satt i gang en fortettingsstrategi, nå må den følges opp. Paradis Sentrum vil om 10 år ha et skrikende behov for både undervisningslokaler og kultur/ idrettsfasiliteter.

På Fana Gymnas har man både en velfungerende skole og et levende teatermiljø. Kultur og utdanning på samme sted. To iboende behov for den raskt voksende bydelen. Fana Gymnas vil med en moderat ombygging og oppgradering kunne bli et fremtidsrettet kombinasjonsbygg med rom for skole, idrett og kultur. Samtidig som et av Fanas viktigste landemerker blir bevart.

Dette vil vise fremtidsrettet tankegang. Noe av det viktigste suksesskriteriet for vår tids bydelsutvikling er å verne om og videreutvikle de iboende kvaliteter man har på stedet. Både i lys av kulturhistorie og nærtilbud.

Vi har et ansvar i forhold til våre etterkommere. «Bruk og kast» eller «bruk og gjenbruk?» Hvilke verdier formidler vi når vi legger ned en fullt oppegående skole? Hvilke signaler sender vi til våre barn når vi predikerer måtehold og bærekraft, samtidig som det hevdes at en skole som Fana Gymnas må rives for å gjøre jobben?

Hva skal de tro når vi snakker om «kortreist bydelssenter», samtidig som nærskolen legges ned — og barna tvinges ut på en kollektiv distriktsreise? Når foreldrene står i leveringskø foran skoleporten?

At det er «de nære ting»-partiet SV som er vekten på skålen i nedleggingen av en fullfungerende nærskole, er et paradoks.

Publisert

Sakene flest leser nå

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg