La bokbåten leve

Epos er helt spesiell kulturspreder, kjent over hele verden.

Publisert Publisert

SMÅPENGER: Det koster like mye å drifte bokbåten Epos som å bygge tre meter motorvei, skriver Stig Holmås. Foto: Helge Sunde (arkiv)

Debattinnlegg

  • Stig Holmås
    Forfatter, Bergen
  1. Leserne mener

Bokbåten Epos forsyner barn og voksne fra ytterst på øyene til innerst i fjordene med bøker. Den er og var Norges første litteraturhus. Den seilte omkring med foredragsholdere, teatergrupper, visesangere og opplesende forfattere om bord lenge før ordet litteraturhus hadde rullet over noens tunge.

Storparten av lånerne er barn. Bokbåten er deres hovedkulturtilbud der de bor, ofte nesten det eneste. De gleder seg alltid til Epos skal komme. Hver vår og hver høst.

Den er en helt spesiell kulturspreder, kjent over hele verden. Utlånet av bøker er, i forhold til innbyggertallet i bygdene den besøker, blant de høyeste i landet. Og den er kjempebillig å drive. Kun 1,4 millioner kostet det i 2019. Det samme som det koster å lage tre meter motorvei eller tre fylkesordførerkjeder i det fylket den skal betjene.

Likevel vil enkelte fylkeskommunepolitikere igjen legge den ned. Hvorfor i all verden vil dere det? Hvorfor kan ikke folk i de små kystbygdene få beholde en så rimelig og folkekjær kulturspreder?

Aner dere hvor mange tusener av forventningsfulle barneøyne som har speilet Epos når den nærmer seg kai med sin dyrebare last om bord? Skjønner dere ikke hvilken fenomenal satsing på barn og unge denne eventyrlige båten er?

Og ingenting kan erstatte den, Bokbåten er unik!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg