Tryms ekko

I flere måneder fikk Trym og bompengeaksjonistene breie seg i mediene uimotsagt, og uten å måtte svare for hva deres løsninger er.

Publisert Publisert

GJENTAKELSER: Mange av tilhengerne til bompengepartiet høres ut som et ekko av partileder Trym Aafløy, mener innsenderen. Illustrasjon: Marita Aarekol/Jon Tufto

Debattinnlegg

 • Per-Arne Hvidsten Larsen
  Byråd for sosial, bolig og inkludering (Venstre)
 1. Leserne mener

BT-magasinets sak lørdag 13. juli, om folks grunner til å stemme på partiet, er interessant i lys av det. Vi hører ekkoet av Trym, og begrunnelsene bærer preg av en aksept for manglende svar og løsninger fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

Les også

Reportasjen som Larsen viser til: «Elida skal stemme for første gong i haust. Det blir bompengelista.»

SKAPER DEBATT: Innsenderen svarer på noen av påstandene som ble fremsatt i BTs hovedsak lørdag. Faksimile: BT 13. juli

Noen bør likevel spørre om påstandene i reportasjen stemmer:

 • «Ingen andre klarer å få desse bompengane vekk.»

Vel, det klarer ikke FNB heller. Bompengegjelden på 7,5 milliarder inkludert renter må betjenes. For å få det til må de ta penger fra skole, barnehage, sykehjem etc. Så skal de liksom fjerne eiendomsskatten i tillegg.

 • «Det er blitt ein politikarelite i både Bergen og nasjonalt som ikkje er i kontakt med resten av folket. Dei har mista fotfestet, og har ikkje lytta til veljarane på mange år.»

Når to motstridende krav presenteres, og politikerne bare kan innfri det ene, har vi da ikke lyttet?

Som illustrasjon på at vi ikke lytter vises det til at «Sjølv om folk protesterte som aldri før i Bergen, gjennomførte politikarane endringane i bomringen». Kjør-sakte-aksjonene rammet riktignok mange uskyldige, men den ulovlige hindringen av trafikk var utført av få. Latterlig få, sammenlignet med både de voksnes og barnas klimaaksjoner.

De fleste vil ha ren luft, mer Bybane og mindre køer. Heldigvis har politikerne lyttet til disse.

 • «Bompengane slik dei er no skapar eit sinnssjukt klasseskilje.»

Urbanet Analyses tall tyder ikke på det. Og Cicero viser at rike forurenser mest, og kjører mest. De som er preget av størst fattigdom, har ikke bil. Kollektivsatsing har gitt bedre busstilbud til dem med dårlig råd.

Og er FNB opptatt av fattigdom? Vi vet ingenting om deres tiltak mot fattigdom, annet enn at de både er imot mer effektive tiltak og samtidig vil kutte eiendomsskatten og dermed redusere kommunens evne til å hjelpe.

INNSENDEREN: Byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen, Per-Arne Hvidsten Larsen Foto: Andrew M.S. Buller

 • «Eg syns det er grådig urettferdig at dei som ikkje brukar Bybanen skal betale for den. Dei som brukar den, betaler ikkje det som det kostar å drive og bygge den.»

Alle i byen har bruk for Bybanen, selv om de ikke bruker den. Den fjerner bilkø, bedrer byluften, utvikler byen og reduserer klimaavtrykket. De som hevder bybanebrukerne ikke betaler sin del, må lese budsjettene på nytt.

 • «Eg er litt miljøaktivist også, og har stilt opp på dei fleste klimastreikane i vår. Men det blir for mykje bompenger.»

Bilistene betaler nå 2 milliarder mer i bompenger enn i 2013, men betaler til gjengjeld 13 milliarder mindre i bilrelaterte avgifter. Bilistene belastes altså mindre enn før.

Bilene sørger for større utslipp av mikroplast enn alle andre kilder. Miljøaktivister burde være glad for tiltak som både reduserer problemet og finansierer løsning? Storbyene er nøkkelen til å løse klimakrisen, og Bergen har størst reduksjon i utslipp. En av årsakene er Bybanen.

 • «Eg tenkjer på annan politikk også. Skule, barnehage og sjukeheimar. Men partiet kjem ikkje til å sitje med makta åleine, det vil vere nokon andre der.»

Dessverre er det ikke slik politikk og budsjett virker. Om du prioriterer å nedbetale fem milliarder i gjeld pluss renter, kan du glemme å prioritere noe som helst annet. Da må det kuttes. På alle områder.

 • «Ingen andre politikarar gjer godt arbeid for oss.»

Vi har fått klimautslippene ned, halvert bilkøene, og Bybanen bygges ut. Skoleforfallet og giftlokket er historie, kommunebudsjettet er i balanse, og alle som vil ha det får barnehageplass i egen bydel.

FNB har ikke tatt seg bryet med å presentere ett eneste forslag til løsning, utenom å insistere mer i forhandlinger med staten. De har stort sett sluppet unna med det, men godt arbeid er det ikke. Verken av FNB eller de som lot dem slippe unna for lenge.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg