Slik hilser du på en nordmann

Publisert Publisert

STRENGT: I andre land får barn beskjed om ikke å snakke med fremmede. I Norge gjelder denne regelen også oss voksne, i hvert fall til en viss grad.

Debattinnlegg

(Dette er en oversatt versjon av «How to greet a Norwegian», som sto på trykk i BT 1. juli 2017.)

Kjære utlendinger,

Jeg skriver på engelsk i dag for å sikre meg at dere mottar denne viktige informasjonen.

En amerikaner bosatt i Bergen anklaget nylig oss bergensere for å være fryktelig uhøflige. Han hadde forsøkt å si hallo til fremmede på gaten, men ingen av dem smilte tilbake til ham. Stakkars fyr.

Siden mange utlendinger har de samme gale forestillingene om oss, ser det ut til å være påkrevd at vi forklarer skikkene våre.

Vær vennlig å følge disse reglene for samkvem med nordmenn:

Fremmede: Ikke hils på dem med mindre du virkelig må. I Norge blir det faktisk regnet som frekt, siden vi virkelig setter pris på privatliv. Hvis du må forstyrre en du ikke kjenner, må du alltid starte med ordet «unnskyld».

Fjerne bekjentskaper (dvs. at du ikke vet navnet deres): Hold øyekontakt i om lag to sekunder mens du smiler, nikker raskt og fortsetter å gå.

Kolleger, naboer osv. som du kjenner bare overflatisk: Smiling og nikking er greit. I tillegg kan du si «hei» eller «hallo».

Folk som du ser ofte: Som forrige punkt, men hvis du kjenner navnet deres, kan du legge det til etter «hei». Du kan også stanse i noen sekunder og si noe om været. Dette bør være en smal sak for briter.

Venner: Si «hei», smil og snakk litt med dem hvis du har tid. Unnskyld deg hvis du har det travelt.

Folk du møter i villmarken eller på en bar: Bryt alle reglene. Snakk gjerne med fremmede.

Ser du, vi har egentlig ikke dårlige manerer. Vi har bare andre manerer.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg