«Kakeperson»? Dette går for langt.

La nå noe være i fred.

Den tradisjonelle kakemannen ble omdøpt til «kakeperson» i Stortingets kantine. Ikke bra, mener innsenderen.
  • Thea Økland
    Liaflaten, Åsane
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I år har Stortingets kafeteria avskaffet kakemannen og byttet den ut med en mer kjønnsnøytral utgave. Nemlig «kakeperson». Ifølge Dagbladet har likestillingsministeren rost tiltaket.

Kanskje ment som en gimikk, men det er ikke alltid langt mellom spøk og alvor. Det går vel fort i svingene med å kjønnsnøytralisere alt og alle om dagen. Og nå knasker stortingsrepresentantene kjønnsnøytral julebakst i førjulstiden. Likestillingen har innhentet kakemannen også.

Går ikke kjønnsnøytraliseringen litt langt nå? Å rokke ved gamle baketradisjoner like før jul, er å erte på seg både kakemenn og kakekoner. La nå noe være i fred. En kakeperson er ikke det samme som en kakemann.

For meg er en kakeperson en som er ekstra glad i kaker. Begrepet kakeperson kan umulig erstatte den tradisjonelle kakebaksten til jul. Nemlig kakemannen.

Hva med tilslørte bondepiker og fattigmann? undrer Thea Økland.

Hva med andre kaker og desserter som ikke er kjønnsnøytrale? En av dem er hvit dame. En annen er fattigmann. Ordet fattig har fått stor plass den senere tid. Så å kalle en kake for fattigmann er vel litt mye for stortingsrepresentantene. Hvem vil vel fylle kakeboksen med fattigmenn i år? Men hittil er fattigmann gått klar kjønnsnøytraldebatten. Iallfall i kakeboksen.

Hvilket navn foretrekker du?

Og når skal likestillingen nå frem til desserten i stortingskafeteriaen? Kanskje tilslørte bondepiker vil smake surt på noens tunge? Den som egentlig smaker søtt.

Nei, la nå mattradisjoner holdes utenom likestillingsdebatten. Det blir ikke jul uten kakemann verken på Stortinget eller blant «vanlige folk». Julemattradisjoner bør ikke moderniseres for mye.

God førjulstid, kakemenn og kakekoner!

Publisert: