Fem grep som gjør deg lykkeligere
Fersk forskning viser hvordan du får en bedre hverdag.
- Monica Beer PrydzPsykologspesialist og Ph.D- stipendiat, UiO

Livets lykketyver kan gjøre oss nedstemte og energiløse. For de fleste av oss er livet ingen dans på roser. Vi rammes av kriser og motgang. I hverdagen kjenner mange på de smertelige konsekvensene av jobbstress, økonomiske vansker, sykdom, en skilsmisse, et barn som mobbes, å være pårørende – eller tidsklemmens kamp mot klokken.
Som psykolog har jeg ofte ønsket meg en tryllestav. Selv om terapi kan hjelpe når livet vender den smertefulle siden til, kan det være sider ved livet som forblir vanskelige over tid. Jeg ble tidlig i psykologlivet interessert i hvordan vi må jobbe for en mer robust psykisk helse i befolkningen.
Mye handler om strukturelle tiltak og politikk, men jeg ble også opptatt av potensialet i konseptet «fem grep for økt hverdagsglede». Dette er basert på forskning om hva som er blant de mest gledesbringende og helsefremmende aktivitetene vi mennesker kan engasjere oss i. Noen vil kalle dem lykkegrep.
Å være oppmerksomt til stede
Dette handler om å stoppe opp og å legge mer merke til hva som skjer i deg selv, eller utenfor. En stemning, glitrende snø, en rar skyformasjon, en perfekt trukket kaffe eller lyden av sildrende vann fra takrennen.
La mobilen ligge. Legger du merke til noe fint eller godt – blås opp øyeblikket. Når vi gjør dette, reduserer vi stress og slipper til positive følelser.
Å være aktiv
Forskning viser at all aktivitet teller. Finn noe du liker. En kveldstur med en venn? En skitur eller løpetur? Eller kanskje et dansekurs? Kanskje er du en som liker å få opp pulsen med husarbeid? Endorfiner er «feel good hormones» som utløses når vi er aktive.
Å fortsette å lære
Når vi lærer nye ting, dannes det nye koblinger i hjernen, og vi opplever mestring og glede. Det kan være små ting, som å reparere sykkelen selv, lytte til en podkast, lære en sang på gitar eller teste en ny matoppskrift.
Å knytte bånd med andre
Sosial støtte er en av de viktigste beskyttelsesfaktorene mot stress og belastninger. Inviter en venn på en kopp te, slå av en prat med naboen ved postkassen eller send en SMS til en du ikke har sett på en stund.
Kanskje ta et initiativ til et langbord i gaten når våren titter frem? Vi trenger hverandre.
Å gi
Å gi og å hjelpe gjør at vi mennesker kjenner mening og verdi. Hjelp en venninne med å flytte, legg en god bok du har lest i postkassen til en kamerat, eller bidra frivillig i lokale lag og foreninger. Å gi til andre gir positive følelser.
Men funker disse fem i praksis? Ja.
Ved forskningssenteret Promenta ved UiO har vi nå testet ut lykkegrepene i norsk befolkning. Med støtte fra Stiftelsen Dam har vi undersøkt om det å gjøre mer av disse fem grepene i ti uker gjør oss lykkeligere.
Resultatene viser at gruppen som gjør grepene, får mer positive følelser, høyere livstilfredshet og opplever mer menneskelig blomstring sammenliknet med kontrollgruppen.
Hvorfor akkurat disse fem? Det er god grunn til å anta at de fem aktivitetene er knyttet til grunnleggende psykologiske behov. Vi mennesker har fysiske behov som mat og søvn, men vi har også psykiske behov.
Fem grep for økt hverdagsglede representerer en slags «fem om dagen» for god psykisk helse. Samfunnsplanleggingen må også ha lykkegrepene i fokus.
Politikere, skoleledere, barnehagebestyrere, idrettsledere og sjefen på jobben må legge til rette for at folk kan oppleve «hverdagsgledens fem».
Vi trenger et samfunn hvor det er tid til å stoppe opp (grep 1), der det er tilrettelagt for aktivitet (grep 2) og læring (grep 3), hvor det er enkelt å knytte bånd (grep 4), bidra og hjelpe hverandre (grep 5).
Vi kan gjøre noe selv, men samfunnet må ta hovedansvaret og legge til rette. Ingen kan trylle vekk livets stress og strev. Men hvis vi bruker de fem hverdagsledegrepene på alle nivåer, tror jeg vi kan bli både psykisk sterkere og lykkeligere – sammen.
- Hva vil du skrive om? Send et innlegg til debatt@bt.no! Usikker på hvordan en gjør det? Se tips på denne siden.