Dette er Bergens «Speakers’ Corner»

Det er ikke siste gangen vi hører om hjørnet på Nygårdshøyden.

Publisert Publisert

YTRINGSFRIHET: Der Hans Holmboes gate møter Fosswinckels gate, har Bergen fått sitt eget hjørne for ytringsfrihet. Foto: Geir Martin Strande

Debattinnlegg

  • Rune Chr. Tollefsen
    Lindås

I det nordøstlige hjørnet av Hyde Park i London ligger Speakers’ Corner. Her kan hvem som helst møte opp og tale om hva som helst, og stedet er et av verdens mest kjente symboler for ytringsfriheten.

Nå har Bergen fått sitt helt egne Speakers’ Corner: et hjørne i Fosswinckels gate.

Først ute var gatekunstneren AFK med kunstverket av Sylvi Listhaug. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Det ble skrevet side opp og side ned om verket i alle landets aviser. Enten de var for eller imot. Tolkningene av kunstverket var heller ikke få. Her skulle alle forståsegpåere, professorer og kunsteliten uttale seg.

SVART: Bildet av Sylvi Listhaug ble malt over, men seinere reddet av tre studenter med neglelakkfjerner. Foto: Rune Sævig

Og ikke minst den politiske presse. Alle hadde en mening.

Les også

Sylvi, du skal være stolt

Bildet ble ramponert, reddet av tre studenter med neglelakkfjerner, solgt for 300.000 kroner og siden gitt vekk for å kunne stilles ut offentlig. Heldige studenter, sier bare jeg. Briljant idé. Aldri før har et gatebilde fått sånn oppmerksomhet i Norge, både av mediene og av folket.

Men man får ikke status som politisk ytringsplass ved å henge opp ett maleri. Så det gikk ikke lenge før vi hadde kulturminister Grande med trusene på knærne. Hengt opp til skrekk og advarsel natten før Grande skulle åpne Festspillene i Bergen. Personlig synes jeg virkelig det skulle vært lagt til noen kornstrå hist og pist, for å gjøre bildet komplett. Men trusen på benene sier i grunnen sitt.

RAMPONERT: Bildet av kulturminister Trine Skei Grande (V) fikk ikke henge lenge før det ble ramponert. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bildet fikk henge og var i medias søkelys i omtrent en halv time. Dette var skivebom fra kunstneren. Eller var det folkets avsky som satte en brå stopp for oppmerksomheten? Grande kommer nok ikke til å bli hengt ut i Kode. Bildet ble vandalisert og siden glemt.

Og nå, som siste krampaktige forsøk på å bli hørt i mediene og nyhetene, har Folkeaksjon mot mer bompenger i Bergen fått hengt opp et nytt maleri. Av noen løvetanner.

LØVETANNER: Dette bildet av noen løvetanner er det aksjonsgruppen “Folkeaksjon mot mer bompenger i Bergen” som har fått hengt opp. Foto: Erlend Langeland Haugen

De så vel muligheten for oppmerksomhet. Men kommer dette til å vekke folket?

Hjørnet i Fosswinkels gate vil for all ettertid bli husket som hjørnet der Listhaug hang. Det nytter ikke samme hva de henger opp der i ettertid. Bildet og den politiske og folkelige protesten, blomstene og innsamlingen, og til slutt avgangen. Det er historisk sus over dette. Det satte hjørnet i Fosswinkels gate på kartet, og Bergen fikk sitt nye «Speakers’ Corner».

En ting er i alle fall sikkert. Det er ikke siste gang vi hører om «Listhaughjørnet».

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg