Burka bør forbys også i Norge

Det er verken rasisme eller islamofobi å ville se ansiktet til dem du omgås, skriver Eli Storvik.

ANSIKTSLØSE MEDBORGERE: Niqab og burka dekker hele personen med kun en smal åpning eller et gitter foran øynene. Ingen kan se hvem som befinner seg inni; skal vi bare ta for gitt at det er en kvinne med muslimsk bakgrunn? Det dreier seg om å være identifiserbar i det offentlige rom, skriver Eli Storvik.
  • Eli Storvik
    Laksevåg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I kantonen Tessin i Sveits har parlamentet avgjort at burka skal være forbudt. Politikerne vil ikke gjøre unntak for noen, heller ikke for turister, skriver en sveitsisk avis. Kvinner kan få en bot på opptil 85.000 kroner hvis de bærer burka eller niqab, plagg som dekker hele kroppen fra topp til tå. Om intet annet burde botens størrelse være en oppfordring til å vise ansikt.

Les Hilde Sandviks brev til burkakledde Aisha Shezadi:

Les også

- Eg veit ærleg talt ikkje kven som er mest fordomsfull

Eli Storvik

Men det er ikke bare i Sveits det reageres. I Belgia og Frankrike har de for lengst innført forbud mot ansiktsdekkende klesplagg, for Frankrikes vedkommende godtatt av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Og regjeringen i Nederland har godkjent et lovforslag om forbud mot burka/niqab.Fikk massive protester etter at hun viste seg utildekket på TV:

Les også

Sjokkreaksjoner etter hijab-fall

Også i Norge var et forbud mot å skjule ansiktet et tilbakevendende tema i den politiske debatten, spesielt etter at flere unge muslimske kvinner de siste årene har valgt å ta det religiøse klesplagget i bruk. Disse kvinnene, født og oppvokst i Norge, reagerte på et forslag om å forby niqab/burka med å med å kalle det en krenkelse av ytrings— og religionsfriheten; de insisterte på å kunne usynliggjøre seg samtidig som de forlangte å bli sett.

Vi er stort sett tolerante her til lands, spesielt når det gjelder påkledning. Vi kler oss som vi vil og som anledningen tilsier. Det gjelder også innvandrere – flagrende fotside gevanter eller lange svarte kjortler med hijab øverst, vekker ikke oppsikt lenger. Men en ting har vi felles: Vi viser ansikt.

Et bystyremedlem i Tessin fastholder at det er en plikt å vise sitt ansikt i offentligheten, en av de grunnleggende verdiene i et samfunn. Det er en borgerrettighet å se hvem du omgås.

En nyhetsoppleser skal være religiøst og politisk nøytral:

Les også

NRK fastholder kors-nekt

Det samme må gjelde her til lands. Spesielt i disse tider hvor terror sprer frykt og usikkerhet – ingen vet hvor terroristene vil slå til neste gang. Mye kan skjules under en burka. Og hvem som helst kan være inni den. Med dagens masseinnvandring fra (stort sett) muslimske land til våre breddegrader, ville det være i overkant blåøyd å ta for gitt at alle som kommer hit er reelle flyktninger med beskyttelsesbehov.

Mottaksapparatet er sprengt. Flere kommuner får mer enn doblet sin befolkning fra den ene dagen til den andre. Mange lurer på hvordan dette skal gå og hvordan de skal forholde seg til de nyankomne. Det blir ikke lettere hvis alt de kan se av folk de møter er et stort tøystykke som beveger seg. Det er verken rasisme eller islamofobi å ville se ansiktet til dem du omgås.

I tillegg kommer kvinnediskriminerings-perspektivet. Her i landet er kvinner og menn likeverdige. Når folk fra andre kulturer ønsker å komme hit må de også akseptere, og forholde seg til våre verdier. For eksempel at kvinner er personer, ikke eiendom som kan pakkes inn så ingen skal se dem.

Hvor blir det av Skomakergata?

Les også

«Jeg kan ikke forstå at NRK vil ødelegge julen»

I enkelte kulturer hviler familiens ære på kvinnene. Hvis en kvinne ikke oppfører seg etter familiens æreskodeks kan hun drepes for å gjenopprette æren. Blir hun voldtatt skades familiens ære, hun må drepes. Hvis hun forelsker seg i en som familien anser som upassende må hun drepes. I Daesh (IS)-kontrollerte områder i Syria og Irak er kvinner pålagt å ikle seg niqab. De kan straffes med døden hvis de ikke skjuler ansiktet.

Noe lignende kan skje også her i landet hvis vi er for ettergivende når det gjelder å føye oss etter krav fra religiøse ekstremister. Det må forhindres.

Et godt sted å begynne er å innføre forbud mot ansiktsdekkende bekledning i det offentlige rom. Med et forbud mot heldekkende plagg kan ikke kvinner tvinges til å iføre seg dem, og de kan heller ikke bruke slike plagg for å få oppmerksomhet.

Publisert: