Ikke i samme båt

DEBATT: Fisken skulle være en felles nasjonal ressurs, men privatiseringen har ført oss ut på glattisen.

Publisert Publisert

FLERE FEIL: Fiskeridirektoratet fant feil ved 18 sluttsedler som angår leveranser til Mehamn i 2011, og konkluderte med at Aker hadde brutt leveringsforpliktelsene. Det er lett å se et mønster, skriver Morten Strøksnes.

Debattinnlegg

  • Morten Strøksnes
    Gjestekommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Morten Strøksnes.

Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafood/Aker svarte mandag på min lørdagsspalte «Torskekrigen».Farer jeg med faktafeil og løse påstander? Farstad sier Aker ikke har «utfordret leveringsforpliktelsene». Men Aker er jo blitt tatt for dette. De hevdet å ha levert fisk i Mehamn mens samtlige ansatte har vært permitterte. De hevdet også hevdet å ha levert 400 tonn fisk på tidspunkt båtene ikke har vært i nærheten av Mehamn. Fiskeridirektoratet fant feil ved 18 sluttsedler som angår leveranser til Mehamn i 2011, og konkluderte med at Aker hadde brutt leveringsforpliktelsene. Det er lett å se et mønster.

Vedvarende ransforsøk

Farstad mener Aker ikke har fått finnmarkskvotene billig. Men poenget er at Aker overhodet ikke har «fått» disse kvotene. Om det var tilfelle ville det vært mer enn billig. Aker-systemet disponerer kvotene under klare forutsetninger om aktivitet på land. Istedenfor har de forsøkt å omdisponere kvotene og selge fisken direkte på det globale markedet.

Les også

Torskekrig fra skyttergraven

Etter at Aker slapp til i Finnmark, har samfunnskvotene vært utsatt for et vedvarende ransforsøk. Derfor pågår det nå et finnmarksopprør, der folk går i fakkeltog og krever politisk handling.

Det ser ut som om Aker nærer en viss frykt for opprøret. Selv de er avhengig av en viss folkelig velvilje – men enda mer; at saken ikke blir politisk ved at den får mye oppmerksomhet.

Færre venner i Finnmark

Til nå har Røkke og Aker utvilsomt hatt langt flere venner på Stortinget og departementene, enn folk i Finnmark. har Aker har smurt utallige LO-ledere og Ap-politikere med styreverv, luksusturer og toppjobber. Men en slik halvkorrupt oligarkstrategi har sine begrensninger. Selv Røkkes berømte gutteaktige sjarm kan ikke få Havressursloven ned på knærne, håper jeg.

Aker har mistet mye troverdighet, og mange i nord stoler ikke på at Aker leverer

Akers reaksjon på Finnmarksopprøret kom fredag. De sendte da ut en pressemelding (for øvrig én dag etter at min spalte var levert). Der sier de at de vil legge ned Mehamn, men i tillegg til Båtsfjord satse i Berlevåg og Kjøllefjord. Er det slik at investeringene skal komme fra salg av Rypefjord (Hammerfest) og Mehamn, Farstad?

Aker har mistet mye troverdighet, og mange i nord stoler ikke på at Aker leverer. De tror utspillet er taktisk, laget for å roe gemyttene. Men om de virkelig vil begynne å etterleve forpliktelsene på en genuin måte, og satse på teknologi og utvikling som skaper trygge arbeidsplasser, ønsker jeg dem lykke til.

Ingen forpliktelse

Er dette virkelig den langsiktige strategien? Farstad utelater merkelig nok helt å omtale et helt sentralt poeng i min kritikk: At Aker kunstig har skilt fisket og aktiviteten på land fra hverandre. Andre eiere ser fisket og landvirksomheten som to sider av samme sak, og de tjener penger. Kanskje disse burde få overta kvotene? Det har skjedd større tragedier i dette landet enn at Aker blir fratatt noe som faktisk ikke tilhører dem. Som nasjon er vi ikke forpliktet til å gjøre Røkke og Aker-aksjonærene enda rikere. Trålerkvotene kan tildeles andre fartøyer, og styrke kystflåten.

Fisken skulle være en felles nasjonal ressurs, men privatisering og snikprivatisering har ført oss ut på glattisen. Det det ikke rart folk i Finnmark aksjonerer. De og Røkke er absolutt ikke i samme båt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Torskekrigen

BT anbefaler

Fra mandag kjører Tide åtte turbusser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

Se liste over hvilke lokale og regionale busser som går, og hvordan buss for tog rammes.

LES SAKEN
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg