10 ting du kan si til en som har mistet

Det er vanskelig å vite hva man skal si til en i sorg. Men det er bedre å forsøke å si noe enn å snike seg vekk.

Publisert Publisert

NÆRE: Mikkel Dybvik Skancke døde 4. juli 2015, dagen etter sin egen sekstenårsdag. Bildet av ham og storesøster Maja er tatt da han var 14 år. Foto: Torgeir W. Skancke

Debattinnlegg

  • Torgeir W. Skancke
    Forfatter av boka "I Mikkels lys"
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kanskje partneren hennes nettopp har dødd. At hun har fått en alvorlig diagnose. At tenåringssønnen hennes har tatt livet sitt. Der står du, full av medfølelse, men også av frykt. Hva skal du si? Hva skal du gjøre? Kjenner du henne egentlig godt nok? Joda, dere er jo Facebook-venner, men…

Tankenesvirrer i hodet ditt. Det enkleste ville vært å snike seg vekk. Late som om du ikke har oppdaget henne. Gjøre et annet ærend først. Dessuten vil hun sikkert være i fred, slippe å bli plaget av oppmerksomhet hele tida.

Men hvorfor være feig? Hvis det var deg det gjaldt — hva ville du ha forventet av omgivelsene dine?

1. Vær modig. Hopp i det. Tør å se den andre i øynene, gi et nikk eller et smil. Hvis du gjør det med innlevelse, vil den andre føle seg sett. Den andre vet at du vet, og at du bryr deg. Dette er det motsatte av på overse, late som ingenting, gå en omvei. Og det er det aller viktigste.

2. Den andre forstår. Du trenger ikke streve med ordene. Mennesker i sorg forstår at det kan være vanskelig for deg å vite hva du skal si.

3. Vær ærlig. Hvis du ikke vet hva du skal si, så kan du si nettopp det: «Jeg vet ikke hva jeg skal si.» Å komme til kort er helt naturlig i en slik situasjon, det viser uansett at du vil og tør. De fleste sørgende har forståelse for dette, for når alt kommer til alt, finnes det egentlig ingen ord som kan ta bort det vanskelige.

4. Ikke hva, men hvordan. Det viktigste er ikke hva du sier til et menneske i sorg eller krise, men hvordan du sier det.

5. La kroppen snakke. Kroppen kan det riktige språket. Føl deg fram, bruk intuisjonen. Hvis det føles naturlig, så gi den andre en klem. Du kan også berøre den andre på «ufarlige» steder; for eksempel skulder, arm eller rygg.

6. Ikke gi råd. Konsentrer deg om å være lyttende. Snakk lite selv. Med mindre du virkelig har livserfaring; unngå å gi råd. Husk at det ikke finnes lettvinte løsninger når døden banker på døren. Bedrevitende utsagn som at «Det går sikkert bra». «Du er jo så sterk, så dette klarer du». «Da mannen min gikk fra meg, så, bla, bla..» kan virke sårende. Vær heller tilstede i det den andre har å si, og gi uttrykk for medfølelse.

7. Still gjerne spørsmål. Still gjerne spørsmål, men unngå faste fraser som «går det bra?», når det etter all sannsynlighet ikke gjør det. Det kan også bli slitsomt å bli spurt «hvordan har du det?» eller «hvordan går det» ti ganger på en dag.

8. Unngå trivialiteter. Noen er så redde for å berøre de vanskelige temaene at de skravler i vei om vind og vær istedet. Hvis sorg er vanskelig for deg, så gjør det enkelt: 1) Gi uttrykk for at du vet hva som har hendt. 2) Vis at du bryr deg.

9. Det er ikke alt du kan se. Vi mennesker er verdensmestere i å tolke andres følelser: «Hun tar det visst bra. Jeg så henne i butikken i går, hun smilte og lo». Eller: «Drapsmannen satt iskald i retten, og viste ingen tegn til anger».

Ikke gå i disse fellene. Mange sørgende er flinke til å skjule sine følelser. Ikke bedøm andres sorg bare på det du ser!

10. Ikke vær redd for tårer. Hva er det verste som kan skje - at den andre skal begynne å grine? Vit at et sørgende menneske ofte har grått bøttevis allerede! Og hvis du eller den sørgende begynner å gråte foran deg i butikken; hva så? Det er en helt naturlig reaksjon.

Dette innlegget ble først publisert på bloggen Sterke streker. Her skriver Skancke om livet etter Mikkel. Neste høst utgir han bok.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  2. WHO: Nytt døgn med rekordhøyt smittetall

  3. Sjekk spillerbørsen: Brann-sliteren får ros

  4. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.

  5. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.

  6. Maria (37) flytta inn til barndoms­venninna og barna hennar: – Kvifor ikkje berre slå seg saman?

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg