Trekk tilbake sanksjonene mot Venezuela

Sanksjonene som Norge er med på, er en kampanje for regimeskifte i Venezuela.

Publisert: Publisert:

STYRKET: Nicolás Maduro har kommet styrket ut av det siste årets uro i Venezuela, mener innsenderen. Foto: Ariana Cubillos / TT / NTB scanpix

Debattinnlegg

Dave Watson
Latin-Amerikagruppen i Bergen

Latin-Amerikagruppene i Norge har på det sterkeste fordømt USA, EU og Norge for innføringen av økonomiske sanksjoner mot den demokratisk valgte regjeringen i Venezuela.

Sanksjonene er en direkte innblanding i Venezuelas indre anliggende, og dei kan ytterligere forverre situasjonen i landet.

Landet har de siste årene blitt rammet av en dyp økonomisk krise, mye grunnet det drastiske fallet i oljeprisen. I tillegg har landet måttet slite med en voldelig opposisjon, økonomisk sabotasje og et storstilt forsøk på destabilisering fra USA. Dette inkluderer en trussel om militær intervensjon.

Regjeringen i Venezuela har klart å stabilisere situasjonen de siste månedene. Bare siden juli har landet gjennomført tre valgprosesser hvor regjeringen har fått fornyet tillit fra befolkningen, og vunnet alle valgene med overbevisende flertall. Til tross for dette er det politiske systemet er i krise, og økonomiske sanksjoner har ødeleggende konsekvenser for det venezuelanske samfunn og folk.

En politisk krise rettferdiggjør ikke en internasjonal kampanje for å undergrave landet.

TOMME HYLLER: Sanksjonsregimet mot Venezuela vil forverre situasjonen i landet, mener innsenderen. Foto: MARCO BELLO / Scanpix

Da Børge Brende (H) var utenriksminister fordømte han Russlands påståtte innblanding i det amerikanske valget. USA har for øvrig finansiert opposisjonen i Venezuela med over 49 millioner dollar bare siden 2010.

Norge burde være nøytrale, heller enn ukritisk å følge USA og EUs sanksjonsregime. I stedet ber den norske regjeringen myndighetene i Venezuela om å «søke en politisk løsning» og oppfordrer opposisjonen til å «fortsette sitt engasjement». Det er faktisk regjeringen i Venezuela som har tatt initiativ til forhandlingsforsøkene, og opposisjonen som har trukket seg ut.

Det virker som UD baserer hele sin innføring av sanksjoner mot Venezuela på falskt grunnlag.

Nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) må være mer konsistent enn sin forgjenger, og fordømme alle intervensjoner uansett hvor de kommer fra.

Å innføre sanksjoner som en del av en USA-ledet ideologisk maktkamp for regimeendring er ikke et utenriksdepartement verdig.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg