Jeg ønsker å «toppe» fotballaget

Hvorfor er det greit i individuelle idretter, men ikke i fotballen?

REAKSJONER: Hvorfor reagerer samfunnet så sterkt når vi snakker om «topping» av lag og fremdyrking av talenter i alderen 7-12 år innenfor fotball? ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX

  • Daniel Tanaia
    Fotballtrener
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Hvorfor reagerer samfunnet så sterkt når vi snakker om «topping» av lag og fremdyrking av talenteri alderen 7–12 år innenfor fotball? Hvorfor er det umoralsk å «toppe» et fotballag når man kan dyrke frem talenter og «toppe»i turn og andre individuelle idretter?

Daniel Tanaia

Som fotballtrener for 11–12 åringer, blir jeg frustrert når vi møter andre lag som «topper».Etter noen runder med meg selv, innser jeg jo at bakgrunnen for min frustrasjon er at jeg selv ønsker å «toppe» mitt eget lag. Mer korrekt: jeg har lyst til å gjøre noe ekstra for dem vi ikke har lov å kalle talentfulle eller flinke. Men fotballforbundet, klubben og samfunnet har bestemt at fotballen er breddeidrett hvor alle skal behandles likt – og få de samme tilbudene.

Debattant:

Les også

Sats på barna som aldri kan bli best

Man trenger ikke å ha et snev av forståelse for fotball, selv etter å ha spilti 3–4 år. Så lenge man klarer å innfinne seg på treningsfeltet en gang i uken, er man med.

Dem som har forståelse for fotball, og kanskje har en større fremtid innenfor idretten, kan gjerne trene og slite tre ganger i uken – men skal fremdeles være likestilt med alle de spillerne som kun er der av sosiale grunner. Som gjerne også er opptatt med andre ting.

BT mener:

Hva skjer med de spillerne som har fotball som sin store interesse? Som setter seg mål og jobber hardt på hver eneste trening?

De gjør gjerne gode prestasjoner, men om de sender en pasning til en medspiller, er det det samme som å gi vekk ballen til motstanderen. De blir egoistiske og frustrerte. Over tid vil prestasjonen, interessen og progresjonen dabbe av for den «flinke», fordi gleden ved det de er flinke til forsvinner.

Ta for eksempel turn. Der rekrutteres barna med «talent» videre til mer avanserte parti medmer seriøse treninger.

Idretten koster penger:

Les også

Ikkje råd til å spele fotball

Hvorfor er det ikke akseptabelt å dyrke frem talenter i fotball når så mange andre idretter starter satsing allerede i 7-årsalderen?

Ikke misforstå meg. Det å få lov til å trene barn fra deres første skoledag og frem til nå, har lært meg mye om både barna og meg selv. Det å bli kjent med barnai nabolaget, uavhengig av talent og interesser, har gitt meg mange positive opplevelser.

Idrettsforbundet er kritisk til for mye organisert trening:

Det er glede og moro på sidelinjen, uansett seier eller tap.

Men ikke gråt eller bli overrasket fordi fotballandslaget vårt ikke vil kvalifisere seg til store mesterskap i fremtiden. Det har fotballforbundet, klubbene og samfunnet bestemt.

Har du meninger eller historier du vil dele? Send e-post til debatt@bt.no

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter mistanke om hoggormbitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse endringene trer i kraft fra mandag

  2. Hever risikonivået for smitte i Bergen

  3. – Veikt av NRK å slette dette programmet

  4. Er det trygt å blande Pfizer og Moderna-vaksine? Her er åtte spørsmål og svar.

  5. Flaum på Stortinget: – Hadde ikkje skjedd om det var bygd på Vestlandet

  6. «Etter den absurde nedturen kom den vakreste setningen av dem alle»