Nystemten bør ikke synges før Brann-kamper

Spar den heller til viktigere anledninger.

SLUTT: Branns hjemmekamper er ikke å regne som en spesiell anledning, mener Geir Øystein Pedersen. Her synger spillerne og publikum med på «Nystemten» før Branns 2–1 seier mot Sarpsborg 08 på 16. mai. Marit Hommedal / NTB scanpix

Debattinnlegg

Geir Øystein Pedersen
Utflyttet bergenser

Det er cirka 230 år siden trønderen Johan Nordahl Brun skrev sangen «Udsigt fra Ulriken» som etter hvert ble «Bergenssangen» med det folkelige navnet «Nystemten». Gjennom tidene har den blitt brukt ved anledninger som Festspill, 17. mai og andre høytidsstunder.

Jeg forstår reaksjonen som kom da «Bergenssangen» ble utelatt fra Festspillåpningen i 1998, for Festspillåpning en gang i året er en spesiell anledning.

Jeg er utflyttet fra Bergen, men følger med på Brann. Dessverre så er det blitt slik at jeg skrur ned lyden på TV-en og henter kaffe før kampstart når det er allsang. Jeg har bedre minner til den sangen enn hva som skjer på Brann Stadion.

Når den avsynges på alle hjemmekamper, synes jeg den «nedgraderes» litt. Når noe skjer så ofte som det er hjemmekamp på Brann Stadion, er det ikke en spesiell anledning. Hadde det enda vært cupfinale eller liknende, men det skjer jo ikke så ofte.

Om det skal synges en sang før kampstart, burde Brann skape sin egen sang. Hva om mange andre idrettslag i Bergen hadde begynt med «Bergenssangen» før avspark. Med litt folk til stede, så kan jeg forestille meg hvordan det er å bo ved fotballbanene på Slettebakken en dag med mange kamper.

Hvor settes grensen for hvem og på hvilket nivå «Bergenssangen» skal synges før kampstart? Jeg kan jo levende forestille meg problematikken når Brann hadde jubel og sorg annenhver sesong på åttitallet.

La oss verne om «Bergenssangen» og bruke den ved spesielle anledninger.