Gi 16-åringene stemmerett

DEBATT: Ved å gi skoleelevene politisk makt, vil klimaspørsmålet løftes kraftig.

Publisert: Publisert:

INGEN LØFTER: På de store internasjonale klimakonferansene synes målet å være å inngå uforpliktende kompromisser. Ungdommen er lei, og vil ha konkret handling nå, skriver innsender. Foto: Rune Sævig

Debattinnlegg

Terje Alnes
Raudt Bergen

Klimaopprøret brer seg. Skoleelever i mange land streiker og tar til gatene for å få politikerne til å ta klimatrusselen på alvor. Siden begynnelsen av 1990-tallet har klima vært på den politiske dagsordenen, men stort sett er det blitt prat og lite handling. Oljelobbyen er for mektig.

I tidens ånd trodde nyliberale økonomer at kjøp og salg av klimakvoter skulle bidra til en løsning, men nå vet vi at dette bare er en luftspeiling. På de store internasjonale klimakonferansene synes målet å være å inngå uforpliktende kompromisser. I praksis kjører verden mot en katastrofe.

Norge har lenge betraktet seg som et foregangsland i miljøspørsmål, men dette viser seg å være et selvbedrag. De store partiene har ingen vilje til reelt å snu skuten, «stø kurs» mot global oppvarming er resultatet.

Skoleelevene må få politisk makt. Det vil være en viktig utvidelse av demokratiet å gi stemmerett til 16-åringer. På den måten vil klimaspørsmålet løftes kraftig, ungdommen er nemlig lei av uforpliktende prat, de vil ha konkret handling nå. Fremtiden tilhører dem.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg