Ikke ta tryggheten fra mor

Min syke mor fikk et sjokkerende dårlig tilbud i hjemkommunen. Så oppdaget vi et privat alternativ. Nå skal det tas fra oss.

Publisert Publisert

OFFENTLIG ARMOD: Min mann og jeg måtte stille opp både seint og tidlig, da det offentlige ikke hadde kapasitet til å hjelpe min mor, skriver Wenche M. Bye (til h). Her sammen med moren Anna Mellesdal og ektemann Eivind Bye. Foto: Odd E. Nerbø

Debattinnlegg

  • Wenche M. Bye
    Pårørende
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da min 85 år gamle mor hadde behov for lite hjelp med enkle oppgaver, var det offentlige tilbudet godt nok. Men da hun fikk hjerneslag i november 2014, ble det en vesentlig endring i behovet for pleie. Å bli avhengig av rullestol over natten, betyr å miste mye av livskvaliteten. Depresjoner kommer ofte i tillegg.

Min mor kom til hjembygden etter rehabilitering. Ingen fra hjemmesykepleien var der for å ta imot som lovet. Etter få uker med et tilbud som var sjokkerende dårlig, var vi helt utslitte. Min mann og jeg måtte stille opp både seint og tidlig, da det offentlige ikke hadde kapasitet til å hjelpe henne.

Byrådet:

Les også

Bergen tar tilbake sykehjem fra kommersielle aktører

Vi kom helt ut av tellingen på hvor mange forskjellige personer som kom og gikk i tide og utide. Noen kom uten kjennskap til hva de skulle gjøre, inklusiv medisinering! Min mor var redd, fortvilet, lei seg og frustrert. Telefonen sto ikke stille, og vi kjente på behov for sykemelding med lite nattesøvn og store bekymringer.

Tilfeldigvis fikk vi gjennom venner vite at vi hadde rett til å velge Orange Helse. Det ble redningen for oss slik at vi kunne begynne å normalisere livet igjen. Min mor føler seg sett og er blitt hørt. Hun kan selv påvirke når hun vil stå opp og legge seg. Hun ler igjen, og har utviklet gode relasjoner til teamet som jevnlig besøker henne.

De har solid kompetanse ved at de fleste som jobber der er sykepleiere eller helsefagarbeidere. Derfor vet de også hvordan de skal gi sosial og emosjonell næring. Det hever livskvaliteten og demmer opp for depresjoner.

Høyre:

Les også

Ønsker dialog om eldrekollektiv

Nå skal dette bli tatt fra oss. Søvnløse netter er på vei tilbake, bare ved tanken.

Friheten til å velge skal bort. Alle skal ha det samme mangelfulle tilbudet som den offentlige hjemmesykepleien tilbyr. Er dette det egentlige underliggende målet? Er denne avgjørelsen egentlig et politisk spill? Målet er ikke i hovedsak at eldre, syke mennesker skal ha det best mulig, og hvordan vi kan få det til. For hvis dette var målet, hadde man ønsket flere aktører på banen.

Ulike aktører fremmer vanligvis prosesser for kvalitetsutvikling. Ulik kompetanse gir kvalitet. Jeg er derfor helt uenig i at den kommunale tjenesten alene har en fullverdig kompetanse til å ivareta alles behov.

Ta til fornuft før det blir kaos. Hvordan i alle dager skal den offentlige tjenesten alene kunne klare å gi et fullgodt tilbud til alle?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Orange Helse kastes ut av sykehusene

  2. Kunsten å si nei

  3. Med hjartet på rette staden

  4. Vil bygge to nye sykehjem i Bergen

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg