Vi trenger en ny seksualundervisning

Skolen må slå ned på mobbing som går på folks seksuelle orientering — selv om det avfeies som «uskyldig» eller «vanlig».

SKEIV BY: Om Bergen skal fortjene tittelen «Norges skeiveste by» eller bli Norges mest likestilte by, må det satses. La oss begynne i barnehagen og skolen, skriver Christian Lomsdalen. Bioldet er fra årets Pride-parade i Bergen. Foto: Tor Høvik
 • Christian Lomsdalen
  Christian Lomsdalen
  Lektor, humanist, og far
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Frode Bjerkestrand skriver 13. juni at homofobien må bekjempes gjennom toleranse, en toleranse som må bygges opp møysommelig. Hvordan?

Det har vært skrevet mye om de potensielle motivene for angrepet i Orlando. Spørsmål om motivet var maskulinitetsidealer, islamsk ekstremisme, homofobi eller manglende mulighet til å akseptere egen seksuelle orientering har samme svar: At vi som samfunn må ta et oppgjør med homofobi, sexisme og rasisme.

Christian Lomsdalen

Om Bergen skal fortjene tittelen «Norges skeiveste by» eller bli Norges mest likestilte by, må det satses. Det er gledelig at innsatsen skjerpes på LHBT-feltet, med en ny LHBT-plan og tiltak som gjør at Bergen kan være vertskap for Euro Pride i 2020. Men dette arbeidet må fortsette og prioriteres, også når regnbueflaggene pakkes ned.Debattinnlegg etter Orlando-skytingen:

Les også

Dette en grotesk påminnelse om at kampen er langt fra over

La oss begynne i barnehagen og skolen. Det er her grunnlaget legges for å formidle gode holdninger og verdier, skape aksept for forskjellighet og hindre at folk faller utenfor.

Vi etterlyser en reform av seksualundervisningen. Barn og ungdom skal få en gjennomgående og alderstilpasset undervisning om identitet, seksuell orientering, grenser og samtykke. Dette må inkluderes i hele skoleløpet, og kan være med på å forebygge diskriminering, overgrep, seksuell trakassering og hatvold. Undervisningen må være normkritisk. Det betyr at den har et kritisk blikk på de idealene og normene som samfunnet har til oss, enten det dreier seg om heteronormen, hvithetsnormen, krav til det å være gutt eller jente.

Vi gledes over at byråd Erlend Horn nå fronter en av valgkampsakene våre, med å innføre kjønnsnøytrale toaletter i kommunen.

Skolen må også vise at vi ikke tolererer mobbing generelt, eller banneord og mobbeord som går på folks seksuelle orientering, hudfarge, etnisitet, religion eller funksjonsvariasjoner. Dette må slås ned på, selv om det avfeies som «uskyldig» eller «vanlig». Foreldre må også ha i mente at de selv er barnas viktigste rollemodeller, og involveres i skolens arbeid mot diskriminering.

Inkludering er et kommunalt ansvar hver eneste dag. Vi ønsker et likestillingssenter med ansvar for å heve kompetansen i likestillingsarbeid og antirasisme. Dette kan bidra til at innbyggere, elever, ansatte og brukere av tjenester og virksomheter i Bergen kommune i større grad opplever at kommunen tar hensyn til og aksepterer forskjellighet og identitetsvariasjoner. Vi gledes over at byråd Erlend Horn nå fronter en av valgkampsakene våre, med å innføre kjønnsnøytrale toaletter i kommunen. Et lite grep, som gjør hverdagen enklere for de av oss som bryter med kjønnsnormene.

 • Har du meninger? Send innlegg tildebatt@bt.noog Følg oss påFacebook!

Om det ikke nødvendigvis er lett å leve som LHBT-person i Norge, så er situasjonen enda vanskeligere i mange andre land, som Bjerkestrand påpeker. Vi vil gjeninnføre støtten til organisasjonen Selvhjelp til innvandrere og flyktninger (Seif), som gjør et viktig arbeid for LHBT-personer med innvandrerbakgrunn og skeive flyktninger.

Og hva med skeive eldre, der mange frykter å måtte «gå inn i skapet» igjen når de flytter på aldershjem? Et skeivt perspektiv må inkluderes i alle pleietjenester. Vi vet blant annet at LHBT-personer med funksjonsvariasjoner ofte møtes med taushet og usynliggjøring.

Bjerkestrand har helt rett i at toleranse må bygges. Selv om Feministisk initiativ ikke har plass i bystyret (ennå), vil vi kjempe for å ta i bruk de riktige byggeklossene, for å bygge et samfunn fritt for homofobi, sexisme og rasisme.

Publisert
BT anbefaler

Han har vært frivillig i Sandviken siden 1988. Én sak fikk «Jappi» til å levere inn nøklene og takke for seg.

Ingen har vært frivillig i Sandviken Toppfotball lenger enn Jan Magne «Jappi» Ottesen (68).

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. To menn falt cirka 25 meter i en bratt skråning ved Tokagjelet. – En av dem har vært inn og ut av bevissthet.

 2. Vold på utested og mye fyll: Hektisk natt for politiet

 3. – Kvifor snakkar me ikkje om dei tinga som skjer med kroppen vår etter fødsel?

 4. Politiet jakter en person de mener skal ha forsøkt å voldta ung kvinne

 5. Pizzarestauranten på Landås er en suksess. Nå vil de utvide til nye bydeler.

 6. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.