Når systemet svikter

Kan et barn dø i Norge uten at noen må straffes for det?

KJENNER SYSTEMET: Jeg vet ikke hva som har skjedd i Valdres-saken. Men jeg kjenner systemet ganske godt og har stor forståelse for at en mor i en slik situasjon som denne saken beskriver, velger eller kan ha følt seg tvunget til å prøve å hjelpe datteren sin fordi hun opplever at «systemet svikter», skriver Nina Langfeldt. Foto: Aftenposten

  • Nina Langfeldt
    Samfunnsdebattant
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Valdres-saken ryster oss alle. En 13-åring er etter all sannsynlighet

Les også

død på grunn av avmagring

.

Kan et barn dø i Norge uten at noen må straffes for det?

Medienes spekulasjoner og dekning av denne saken er kritikkverdig. Media bør kun tillates å gå ut med dokumenterbar informasjon i slike saker. Spekulasjoner om skyldspørsmål og årsaksforhold bør lkke være medienes domene.

Før de skriver om skyldspørsmål, årsaker og straff bør de pålegges å vente til saker er etterforsket og henlagt, eller behandlet i rettsinstansene. Også da bør de holde seg til kun å dokumentere fakta.

13-åringen slet med spiseforstyrrelser:

Les også

Skal ha blitt mobbet - moren klaget på skolemiljøet

ninala.jpg

Barnevernet, psykiatrien, Nav, kriminalomsorgen og andre såkalte «hjelpeinstitusjoner», fungerer etter mitt skjønn omtrent på sammen måte som en dårlig forsikringsordning. Man har tillit til den inntil man får bruk for den selv.Når man erfarer hvordan «systemet» fungerer i praksis, så er det mange som (etter min mening med god grunn) opplever at systemet er mer til skade enn hjelp — og at de hjelpetiltak man eventuelt har mulighet til å få ikke er individuelt tilpasset de behov man har.

Funnet død på nyttårsaften:

Les også

Helsepersonell reagerte på at død 13-åring var svært tynn

Da er kanskje den beste eller eneste muligheten til å få hjelp eller redde liv, å holde seg (eller sine barn/foreldre) unna systemet. Jeg tror mange mennesker får mer reell hjelp på den måten, og at mange liv kan reddes ved å ta ansvar for sitt eget og sine nærmestes liv fremfor å stole på «systemet».

  • Les hva en lærer gjorde for å bekjempe mobbing: Og du, du holder kjeft!

Velger man å ta ansvaret s elv, eller avviser å ta imot de former for hjelpetiltak som systemet ønsker å i gi, så påtar man seg et stort personlig ansvar hvis liv eller helse kommer i fare. Da kan man lett komme i den situasjon at man blir siktet for slike forhold som alvorlig omsorgssvikt med døden til følge eller lignende.

Dette kan skje selv om de som kjenner situasjonen ville vurdert den slik at den som har tatt ansvaret har gjort vedkommendes situasjon bedre enn den ville vært i «systemets omsorg».

Død i Valdres:

Les også

Mor er siktet etter at datteren (13) ble funnet død i Valdres

Jeg vet ikke hva som har skjedd i Valdres-saken. Men jeg kjenner systemet ganske godt og har stor forståelse for at en mor i en slik situasjon som denne saken beskriver, velger eller kan ha følt seg tvunget til å prøve å hjelpe datteren sin på egenhånd fordi hun opplever at «systemet svikter».

Kanskje vi burde være litt mindre opptatt av å plassere skyld og finne syndebukker hver gang et barn dør?

Med dette mener jeg ikke at slike saker ikke bør etterforskes eller at ingen bør kritiseres. Jeg mener bare at vi må akseptere at vi har et system som aldri vil kunne hjelpe eller redde alle alltid. Vi bør akseptere at noen foreldre faktisk forsøker og hjelpe sine barn selv— uten at de dermed skal ilegges straffskyld dersom heller ikke de lykkes med å redde barnets liv.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter mistanke om hoggormbitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse endringene trer i kraft fra mandag

  2. Hever risikonivået for smitte i Bergen

  3. – De er bare irriterende

  4. – Veikt av NRK å slette dette programmet

  5. Her gikk mannen av etter at han skal ha blitt utsatt for vold

  6. Er det trygt å blande Pfizer og Moderna-vaksine? Her er åtte spørsmål og svar.