Vi gir ikke opp kampen

Vi ser ingen grunn til å gi opp kampen når flertallet av bergenserne er på vår side.

Publisert Publisert

ENGASJERTE: Flere hundre møtte opp til folkemønstring mot bybane over Bryggen. Foto: Tor Høvik

Debattinnlegg

 • Ove Sverre Bjørdal
 • Sofie Marhaug
  Gruppeleder for Rødt i Bergen bystyre
 • Tor Woldseth
  Gruppeleder Bergen Frp
 • Martin Smith-sivertsen
  Bystyremedlem for Høyre (i permisjon)
 • Sondre Båtstrand
  Gruppeleder, Miljøpartiet De Grønne i Bergen bystyre

Lørdag samlet hundrevis av bergensere seg på Bryggen for å protestere mot planene om å legge Bybanen over kulturminnet. Bryggens Venner, Fortidsminneforeningen, Stiftelsen Bryggen og mange andre organisasjoner støttet opp, og det var appeller fra historikere, reiselivsnæringen, og partiene Sp, MDG, Rødt, Høyre og Frp.

På lederplass 22. februar klager BT over at opposisjonen driver «opposisjonsarbeid som om saken er uavklart». Vi som ønsker å gjøre Bryggen fri for trafikk og legge Bybanen i tunnel gjennom sentrum, blir bedt om tie stille. Det akter vi ikke å gjøre, for saken er på ingen måte vedtatt av bystyret. Det vil i så fall ikke skje før i april, og etter det vil det gå noen år og et valg før byggingen mot Åsane kommer i gang.

Tilskuer om folkemønstringen:

Les også

Et publikum fullstendig blottet for manerer

Vi ser ingen grunn til å gi opp kampen når flertallet av bergenserne er på vår side, og flertallet i bystyret gikk til valg på å få trafikken vekk fra Bryggen. Vi kommer til å fortsette å argumentere for at en tunnel gir en raskere bane, og for at det beste er å fjerne trafikken som barriere mellom den kulturhistoriske bebyggelsen og sjøen. Når byrådet snakker om å gjøre Bybanen over Bryggen mest mulig skånsom, minner vi om at det mest skånsomme er å legge Bybanen i tunnel. Da kan vi best utnytte potensialet i så vel Bybanen som Bryggen.

Konseptet for Bybanen utelukker heller ikke tunneler, noe de mange eksisterende tunnelene mellom sentrum og Lagunen viser. Poenget med å bruke Bybanen i byutvikling virker hult når det er snakk om vårt fremste kulturminne.

Unge Høyre:

Les også

Schjelderup-kysset

BT skriver at motstanderne av Bryggen-alternativet kan være «nyttige og konstruktive bidragsytere» for å gjøre Bybanen gjennom sentrum så god som mulig. Det skal vi selvsagt være, og det beste alternativet er etter vår oppfatning å legge Bybanen i tunnel.

Vi kan betrygge BT om at vi jobber iherdig med saker som plassering av godsterminal og godshavn, men vi klarer fint å kombinere det med fortsatt arbeid for Bryggen og Bybanen. Bryggen skal være fri for all motorisert ferdsel. En plass for gående, syklister, handel og kultur.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg