Verden beveger seg fremover, Ove Thue

Du har kanskje oppdaget at FM-båndet knapt virker lenger?

SKREKK OG GRU: Jeg husker med skrekk og gru NRK på 60-tallet. Skulle du høre noe annet enn korpsmusikk, gammeldans, klassisk og visesang, måtte du ty til Radio Luxembourg på sein kveldstid, skriver Einar Engelstad. Foto: Ørjan Deisz

  • Einar Engelstad
    Musikkanmelder i BT
Publisert:

Manglende respekt for Grieg eller en erkjennelse av at verden forandrer seg?
Oppriktig talt. Er du virkelig blitt så gammel og enfoldig, Ove Thue? Her er du på den ene siden overrasket – kanskje til og med positivt overrasket – over at Bergen Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg har sneket seg inn på fjerdeplass i BTs kåring over årets beste plater. Samtidig er du
irritert over at utgivelsen ikke havnet på førsteplass.

Jeg tenker vi får være fornøyd med at noen i det hele tatt har giddet å bry seg. Vi snakker tross alt om det som vanligvis går under navnet coverband. Som i tillegg spiller låter som snart er 150 år gamle. Og som bare i begrenset grad tilfører noe fantastisk nytt og spennende på den musikalske fronten.

Selvfølgelig er det ikke vanskelig å være enig med Ove Thue om at formatert musikk i radioen er noe herk. Men var nå alt så mye bedre før? Jeg er riktignok ikke fullt så gammel som Ove Thue, (ett år yngre), men husker likevel med skrekk og gru NRK på 60-tallet.

Hver mandag serverte kringkastingen to poplåter helt på slutten av Ønskekonserten. Skulle du høre noe annet enn korpsmusikk, gammeldans, klassisk og visesang, måtte du ty til Radio Luxembourg på sein kveldstid. Her kan vi virkelig snakke om å fullstendig neglisjere en hel ungdomsgenerasjon.

Du har kanskje oppdaget at FM-båndet knapt virker lenger? I stedet har vi fått et mangfold av sjangerbaserte DAB-kanaler. Foretrekker du klassisk og opera er det bare å skru over til NRK-klassisk. Folkemusikk eller jazz? NRK har egne kanaler også for disse sjangrene. Og skulle du mot all formodning savne julemusikk i disse dager finner du både P9 Retrojul og Juleradioen som sender hele døgnet.

Intet stygt sagt om Edvard Grieg, men begynner vi ikke etter hvert også å bli lei av at annethvert utenlandsk rockeband på Koengen absolutt skal radbrekke «I Dovregubbens hall»? Bare for å vise at de vet hvor de befinner seg og har gjort sin musikalske hjemmelekse.

En gang i tiden hadde du og Saft en megahit med «People in Motion». Som handlet om det var nye tider på gang. Kanskje på tide å erkjenne at både folk og verden beveger seg fremover.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg