Vi er også en politisk festival

Bergen internasjonale litteraturfestival vet at verden ikke er svart-hvit.

Publisert: Publisert:

RETTMESSIG PLASS: Boken til Ahmet Altan har uten tvil en rettmessig plass på vår festival, skriv innsendar. Foto: Junge, Heiko

Debattinnlegg

Teresa Grøtan
festivalsjef

«Litteraturfestivalen i Bergen vel å hylle ein mann som styrkte Erdoğan gjennom falske kuppskuldingar. Er det rett?», skriv Morten Myksvoll i en kommentar i BT.

Vi mener at Ahmet Altan har skrevet en fantastisk bok. Vi mener også at han sitter urettmessig i fengsel på livstid, og vi forsvarer hans rett til frie ytringer.

Bergen internasjonale litteraturfestival for sakprosa og skjønnlitteratur, som åpner torsdag 14.02, er nettopp det tittelen sier: En itteraturfestival. Og boken til Ahmet Altan har uten tvil en rettmessig plass på vår festival. Vi er også en politisk festival. Bergen internasjonale litteraturfestival er et sted der politikk møter poesi, der samfunnet møter kunsten og der kunsten møter verden.

Les også

– Altan fortener ikkje å sitje fengsla – men han fortener heller ikkje heltestatus, skriv Morten Myksvoll.

I programomtalen av arrangementet om Altan skriver vi: «Som alle opposisjonelle i Tyrkia gjekk Ahmet Altan alltid til sengs i redsel for at at det skulle ringe på døra ved daggry. Ein morgon i 2016 gjorde det det. Sidan har den kjende forfattaren og journalisten vore i fengsel, urettmessig dømt på livstid for å deltatt i kuppforsøket i Tyrkia
i 2016. No kjem hans siste bok, skriven i fengsel, «Eg kjem aldri til å sjå verda igjen», på norsk.

Altan, som sjølv er invitert til festivalen, blir representert av hans ven og omsettar til engelsk, Yasemin Çongar. Ho møter tyrkiakjennar og direktør i Heddastiftelsen Jørgen Lorentzen til samtale. Står det her at han er en helt, Morten Myksvoll? Står det her at vi, for å sitere deg: «hyller
ham»?

At anmeldere i andre aviser omtaler han som en helt eller som en Nelson Mandela kan bare stå for deres regning, ikke vår. Men jo, forresten, kanskje er han helt: Å skrive en så god bok i en fengselscelle, kvalifiserer kanskje til litterær heltestatus.

Bergen internasjonale litteraturfestival er klar over at verden ikke er svart-hvit. Det er også et formål med festivalen: vi søker ikke konsensus. Vi leter ikke etter ett svar.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg