Laksevåg kan bli viktigere

Verftsområdet på Laksevåg kan løse mye av Bergens problemer.

Publisert Publisert

Marine Eiendomsutviklings planer innebærer en helt ny bydel på dagens verftsområde, med mellom 1200 og 1600 boliger. Foto: Nordic Architecture, Oslo

Debattinnlegg

  • Asbjørn Algrøy
    Administrerende direktør, Marin Eiendomsutvikling
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Asbjørn Algrøy

I løpet av få år vil skipsbyggingsindustrien på Laksevåg flytte ut av Bergen sentrum. Våre leietakere fattet denne beslutningen i fjor sommer. Derfor må vi tenke helt nytt om hvordan verftsområdet skal utvikles videre. Dette skaper nye muligheter til å utvikle byen på en miljøvennlig måte.Verftsområdet kan forvandles til en bydel med parker og strandpromenade for hele byen, boliger i ulike størrelser, forretninger og kontor, kultur— og fritidsaktiviteter, skole og barnehager og seks minutter til Torget med ny ferge.

Visjoner for området

Marin Eiendomsutvikling har presentert en visjon for hvordan verftsområdet på Laksevåg kan forvandle Bergen. I dette området har det vært skipsbygging siden 1805, men nå innhenter byen dette industriområdet. Sammen med Laksevåg Kulturhistoriske Forening har Marin Eiendomsutvikling tatt vare på mange gjenstander og har et godt samarbeid med Byantikvaren for å sikre at denne historien ikke går tapt, samtidig som vi utvikler byen for kommende generasjoner. Her kan vi få en bærekraftig og fremtidsrettet bydel på det mest solrike stedet i Bergen sentrum, og åpne opp områder som tidligere har vært avsperret.

Les også

- Det er helligbrøde åfylle opp Puddefjordenfor å bygge nye boliger

For å nå målet om å bli et signalprosjekt innen miljø og byutvikling trenger vi innspill og samspill med mange gode krefter. Marin Eiendomsutvikling inviterte derfor til en konseptkonkurranse om Nye Laksevåg. Målet var å lage en visjon for «Verftsområdet».

Ingen hus er tegnet

Vinneren av konkurransen er Nordic Office of Architecture, og det er denne visjonen som er blitt presentert i BT. Dette konseptet gir et godt grunnlag for videre planprosess. Men det er på ingen måte fasiten for hvordan det vil bli. For den kjenner vi ikke ennå. Vi står nemlig helt på startstreken av planprosessen og ingen hus er tegnet.

Les også

- Et helt spesielt og unikt prosjekt

Verftsområdet på Laksevåg kan bli et av de viktigste byutviklingsområdene i bergensregionen. Her kan vi ta imot store deler av de steinmassene fra de mange samferdselsprosjektene som ellers blir et problem. Med miljøvennlig transport av steinmasser sjøveien på lektere, reduseres behovet for biltransport vesentlig i lang tid. Samtidig løser vi også problemer med forurenset sjøbunn i dette området, og får renere byfjord. Vi vil legge steinmassene der solen skinner i Bergen sentrum og skape stor samfunnsnytte.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg