En streng klimapolitikk gir dyrere mat

Klimaendringer er et problem. Problemet er imidlertid overdrevet.

En tidlig utfasing av norsk olje vil ramme fattige mennesker kraftig, mener innsenderen. På bildet oljeplattformer og boreskip som lå i opplag høsten 2020 ved Skipavika Havneterminal i Gulen. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

 • Øystein Sjølie
  Samfunnsøkonom
Publisert Publisert
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I et svar til meg skriver Mailiss Solheim-Åkerblom i BT 5. juni blant annet at klimaendringene truer matvaresikkerheten og beskylder meg for å være en oljelobbyist.

Aller først kan jeg forsikre Solheim-Åkerblom om at jeg ikke er noen lobbyist. Vi har nok den samme målsettingen: At fremgangen i levekårene, særlig for verdens fattigste, skal fortsette. Vi er imidlertid uenige om hva som er den største trusselen mot deres fremtidige velferd – klimaendringer, eller dyrere og dårligere energi.

Les også

Innlegget han svarer på: Nei, verda treng ikkje norsk olje i lang tid framover

Klimaendringer er et problem. Problemet er imidlertid overdrevet til det absurde gjennom mange år. Og hvis vi stirrer for hardt på dette problemet, overser vi andre problemer, for eksempel energifattigdom.

Dette blir illustrert av en interessant analyse i Nature av sultproblemer og klimaendringer. Forskerne bak analysen anslår at antallet som sulter i verden, vil fortsette å falle frem til 2050. En streng klimapolitikk i tråd med 1,5-gradersmålet vil imidlertid føre til det blir flere sultne enn hvis klimapolitikken er moderat, om lag som i dag.

«En streng klimapolitikk gir dyrere energi og dermed dyrere mat», skriver Øystein Sjølie. Foto: Privat

Les også

Innlegget som startet debatten: Verden vil trenge norsk olje lenge

Mekanismen er logisk. Energi er viktig for matproduksjonen. En streng klimapolitikk gir dyrere energi og dermed dyrere mat. Noen klimatiltak, som påbudet om å blande «biodrivstoff» i bensinen og dieselen som selges i Norge, bidrar direkte til dyrere mat. Forslaget om en prematur avslutning av oljeutvinningen i Nordsjøen vil ramme fattige mennesker kraftig.

Vi må ha en klimapolitikk som reduserer våre utslipp, men denne politikken må ikke gjøre veien ut av nøden lengre for verdens fattige.

Publisert
 1. Klima
 2. Klimapolitikk
 3. Matsikkerhet
 4. Energi
 5. Klimaendringer

Les mer om dette temaet

 1. Avgjørelsen var en kladd. Nå har Statsforvalteren snudd i omstridt vindkraftsak.

 2. Det må åpnes flere områder for havvind

 3. Bilimportøren Møller bekymret etter bred rødgrønn enighet om «Tesla-avgift»

 4. Nå vil halvparten under 40 år ha kjernekraft i Norge

 5. – Norge har en historisk mulighet til å vise vei ut av klimakrisen

 6. Da forskerne spurte ungdom om klimapolitikk, fikk de ikke svaret de forventet

BT anbefaler

Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

– De små barnehagene taper terreng i kampen om barna. Det er trist.

LES SAKEN