Barn har ingen fasteplikt i islam

Uavhengig av livssyn skal det norske samfunnet alltid sette barns beste først.

RAMADAN: Vi må sørge for at fasting ikke blir ansett som akseptabel praksis hos barn, skriver innsender. Elias Dahlen (arkivfoto)

Åshild Bruun-Gundersen
Stortingsrepresentant (Frp), Utdannings- og forskningskomiteen

Religionsfrihet gir ingen mennesker rett til å utføre handlinger overfor barn, som går ut over barns helse og sikkerhet. Derfor er vi motstander av blant annet bruk av burka, og at barn skal faste gjennom ramadan.

Høytiden varer frem til 14. juni, og i denne perioden avstår de fra å spise og drikke fra klokken 4 om morgenen til klokken 22 om kvelden. Barn er i utgangspunktet fritatt fra plikten til å faste, men kan hvis de vil og hvis de klarer det.

Et press til å faste kan oppstå i enkelte miljøer, og vi ser mer av dette i våre naboland. I Sverige har man nå hatt tilfeller av barn som besvimer på skolen under ramadan på grunn av lange dager uten mat og vann. Vi må sørge for at fasting ikke blir ansett som akseptabel praksis hos barn i landet vårt.

Vi er for religionsfrihet, folk må få ha sin tro. Men vi må aldri la hensynet til folks religionsfrihet vektes tyngre enn hensynet til barns helse og sikkerhet. Barn har ingen fasteplikt i islam. Derfor bør det heller ikke forekomme. Uavhengig av livssyn skal det norske samfunnet alltid sette barns beste først.

Barn i skolen trenger mat og drikke for å utvikle seg, for å kunne trives og for å kunne prestere på skolen og i fritidsaktiviteter. Jeg mener lærerne må gi en tydelig beskjed til foreldre om at det ikke er forsvarlig å la barn gå så mange timer uten mat. Dersom dette ikke nytter, bør barnevernet kobles inn, for dette er omsorgssvikt.

Muslimer som har valgt å bo i et moderne samfunn som Norge, bør også vurdere hvilke konsekvenser det har for samfunnet når man velger faste gjennom ramadan, og ta ansvar for det. En kirurg ved Haukeland må ikke gjennomføre operasjoner etter 18 timer uten mat og vann.

Vi ønsker ikke å forby fasting under ramadan, men enhver arbeidstaker og arbeidsgiver må vurdere om arbeidsoppgavene kan utføres på en forsvarlig måte i fasteperioden. Ferie kan være et godt alternativ.

  • Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg