Merkelig eliteforakt

Unnskyldes voldtektsdommen i Borgarting fordi man ellers kunne komme til å tråkke på «mannen i gata»?

PROBLEMATISK: Det er naturlig at forsvarerne støtter sine klienter og kan komme til å si noe dumt, men å bruke eliteforakt er besynderlig og problematisk, skriver Rolf Utgård. Arkivfoto: Scanpix

  • Rolf Utgård
    Oslo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Den skandaløse mindretallsdommen i voldtektssaken fra Hemsedal, hvor tre meddommere mot fire fagdommere frikjente voldtektsmennene, er ille nok. Men kommentarene gjør saken verre. Bevisene holdt ikke, sies det. Men dette dreier seg ikke om bevis, men om holdninger! Hva skal bevises? Ingen har benektet de faktiske forholdene, men var det frivillig?

At man i det hele tatt kan tenke at en neddopet 18 år gammel jente skulle ønske samleie med tre fremmede menn på denne måten under slike omstendigheter, viser bare at synet på kvinners selvstendighet står langt langt tilbake.

Les også:

Les også

Blendet av fordommer

Forsvarer Arne Seland mener dommen og meddomsordningen er god fordi man ikke kan la en «overklasse dømme tiltalte ovenfra og ned» .

Det er naturlig at forsvarerne støtter sine klienter og kan komme til å si noe dumt i den anledning, men valget av argumenter her er viktig. Å bruke eliteforakten og fremheve amatørismen basert på følelser og folkelige strømninger i denne sammenhengen, er besynderlig og problematisk. Er dette en av flere «politisk ukorrekte» saker som unnskyldes fordi man ellers kunne komme til å tråkke på «mannen i gata»? Uansett forsterker dette argumentene for å endre denne lekmannsordningen.

  • Har du meninger? Send innlegg tildebatt@bt.noog Følg oss påFacebook!
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

  2. Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

  3. Trengereidtunnelen åpen for fri ferdsel

  4. Et nabolag på nåler

  5. FHI: – Det er mulig vi må gi en tredje vaksinedose

  6. Midt på natta fekk Renate melding: Er du redd for å få sparken?