De viktige ungdata-tallene

Sopie-Elise maler ikke livet bare rosa.

ÆRLIG: Opererer hun inn silikon, så sier hun det som det er, skriver Solveig Sønderland Buvik. Scanpix

Jeg støtter bloggeren Sophie Elise Isachsen. Hun er ærlig.

Opererer hun inn silikon, så sier hun det som det er. Gjør det vondt å operere inn silikon, så forteller hun om det også. Hun maler ikke livet bare rosa.

Solveig Sønderland Buvik (20)

Det perspektivet tror jeg vi trenger, det trenger iallfall jeg – og det tror jeg gjelder jentene bak de grusomme Ungdatatallene også. Bloggen hennes representerer en slags virkelighetsorientering, et bevis på at de perfekte fasadene vi ser ikke nødvendigvis er representative for virkeligheten.Ny status for rosabloggerne:

Les også

«Du burde blitt voldtatt av en muslim»

Jeg er heller ikke i tvil om at når Isachsen uttaler seg om flyktningkrisen eller miljøproblematikk, så er det et genuint engasjement fra hennes side. Jeg tror virkelig at hun bryr seg. Betaler Norsk Folkehjelp 30.000 kr for å ta bloggen hennes i bruk, så forstår jeg det også. I en ideell verden ville hun kanskje gjort det gratis, men bloggen er tross alt jobben hennes.

Gikk Sophie Elise for langt?

Les også

En rosa løgn

Det ser ut til at det for Isachsens del er litt «damned if you do, damned if you don't». Hennes ønske om å bruke sin påvirkningskraft til å belyse viktige samfunnsspørsmål ble ikke bare møtt med klapp på skulderen.

Anki Gerhardsen uttalte i sin kronikk at hun ikke skjønner hvorfor vi skal støtte Sophie Elise. Gerhardsen nevner Ungdataundersøkelsen i samme kronikk. Det er en viktig undersøkelse i denne sammenheng. Ikke fordi jeg mener Sophie Elise er skyld i at resultatene er så urovekkende, men fordi jeg mener det er tall vi må snakke om.

Tall vi må tørre å se i sammenheng med Instagram, blogging og Tumblr. Den såkalte «rosabloggingen» kan heller ikke frikjennes her, men det betyr ikke at vi skal gå på enkeltindivider. Skal en debatt om Ungdatatallene og unges psykiske helse ha noe for seg, tror jeg vi må løfte blikket og se det større bildet.

Politikk og sånt for klare seg selv, jeg skal bli mote— og interiørblogger:

Les også

9 tips som gjør deg til toppblogger

Sophie Elise deler riktignok innhold om sminke og klær, og viser til stadighet hud på bloggen sin. Det er det mange som gjør. Sophie Elise skriver imidlertid om baksiden også. For en tid tilbake skrev hun for eksempel om sine komplekser knyttet til acne. Der viste Isachsen bilder av egen hud. De bildene som mange av oss ville gjemt bort eller slettet om det var oss.

Hun fortalte om bivirkningene som fulgte med det å gå på den tøffeste kuren mot acne som finnes i Norge. Det er informasjon jeg vet mange tenåringer er glad for at hun deler.

Hva Sophie Elise velger å gjøre med kroppen sin er ikke mitt anliggende, og er ikke noe jeg vil bruke imot henne i en saklig debatt heller. Det jeg er opptatt av er totalen, det er summen av alt vi unge jenter blir eksponert for. Det er det modellbransjen, magasinene, avisene, reklamebransjen og sosiale medier utgjør til sammen.

Skal vi finne svar på hvorfor så mange unge sliter, tror jeg vi må vi diskutere med alle. Løfte blikket opp fra enkeltpersoner.

I alt jeg ser av perfeksjon og kropp rundt meg, mener jeg fortsatt at Sophie Elise representerer noe annerledes. Hun viser det som er bak fasaden også. Hun er ærlig om hva som er «fake».

Når hun i tillegg skriver om viktige samfunnsspørsmål mener jeg vi kan gi henne et klapp på skulderen. Det trenger Sophie Elise like mye som andre flinke piker.

Solveig Sønderland Buvik (20)