Lite marked for norske plus size-modeller

Når det er blitt skrevet og kritisert i mediene en del ganger, så «rydder man opp» ved å sende ut noen eksempler i plus size på catwalken, og så roer mediene seg.

KLÆR: Plus size betyr egentlig bare at modellen ikke passer inn i de fleste kolleksjonene som lages/presenteres, skriver Eivor Øvrebø.
  • Eivor Øvrebø
    Manager i Team Models
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Plus size betyr egentlig bare at modellen ikke passer inn i de fleste kolleksjonene som lages/presenteres. De aller fleste modellene (jenter) må passe inn i en størrelse 32-34, populært kalt size 0. Da må jentene være maks 89 cm over det bredeste på hoftene/baken. Noen kolleksjoner er i str. 34, kanskje liten 36. Da kan man være 91-92 cm

Kristian Fjellanger:

Les også

- Den vanlige kroppen har fått et nytt navn. Den er «plus-size».

For guttene/menn er det størrelse 46-48 i dress som gjelder – spesielt for de store designerne. Enkelte kolleksjoner kan komme i 48 eller liten 50. Alt over dette kalles Plus size, noe som egentlig er tull.

Når en jente/kvinne bruker 42 opp til 46 og menn fra 52 opp til 56, kan man forsvare å kalle det plus size.

Betegnelsen er misbrukt, og dukket opp i slutten av 80-årene.

Debattinnlegg: Tvinger seg selv til å spy.

Les også

Unnskyld for alt

Det er jo selvfølgelig viktig at bransjen også bruker mennesker (modeller) som ikke er så mager som mange av dem vi ser på «catwalken» i dag. Internasjonalt er det jo et marked for mennesker i alle aldere og størrelser, men her i Norge er markedet så lite at motebladene kanskje ikke har mer enn ett til to moteoppslag i året for såkalt plus size.

Dette avhenger jo også av tilgang på prøvekolleksjonene som bladene får lånt inn til fotografering.

Team har et par damer og herrer som er litt større enn «standard», men det er synd å si at det renner inn jobber til dem.

Motedesignerne, fabrikantene og motebladene gjør «stunt» fra tid til annen. Det vil si at når det er blitt skrevet og kritisert i mediene en del ganger, så «rydder man opp» ved å kjøre en reportasje eller sende ut på catwalken noen eksempler i plus size, og så roer mediene seg.

Venninnen var sykelig overvektig:

Les også

Den tjukke fortellinga

Noen av de internasjonale designerne gjør nok også slike «stunts» for å få blest om navnet. Dette gjelder også eldre modeller av begge kjønn. Noen som har vært store i yngre dager, eller en filmstjerne som kan gi blest til merket eller designeren. Dette er reklame fra ende til annen.

Internasjonalt er jo også markedet for mannlige modeller stort, om ikke like stort som for damer. Mange menn lever av å være modell til de er rundt 60–70 år.

Fra tid til annen er det jo behov for plus size der også.

Når det gjelder Dressmann-reklamen , så var jo den både fin og morsom – og skapte blest omkring navnet.

Dressmann booker jo 99 prosent av sine modeller utenlands, men nå må de veldig gjerne få bort noen av de med skjegg. Hehe.

Så til han som har fått kontrakt med IMG. Joda, IMG er et av verdens ledende modellbyråer, og de har selvfølgelig en avdeling for plus size modeller av begge kjønn. De som får kontrakt med et av de store byråene i utlandet har muligheten til å tjene gode penger.

Det kan man dessverre ikke i Norge, heller ikke jentene.

Publisert