Vi trenger ikke morgenpilsen

De nye skjenkereglene vil gavne små og store passasjerer — og ansatte.

DRIKKER FØR FLYTUREN: De fleste har dårlige opplevelser på morgen og formiddagsavganger fordi passasjerer før ombordstigning allerede er godt i gang med konsumet, skriver Trygve Birkeland.
  • Trygve Birkeland
    Gruppeleder KrF Bergen. 5. kandidat kommunevalget.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Fredag morgen våknet vi til «brexit» i Storbritania, men en annen sak fikk også stor oppmerksomhet både i Bergen og i flere medier landet over.

Byrådet i Bergen har nemlig endret startpunkt for skjenking på fire skjenkesteder lokalisert til Bergen Lufthavn fra kl 0600 til kl 0800. Dette har ikke gått upåaktet hen. Mulighet for morgenpils og alkoholinntak fjernes for passasjer på mellom 15-20 morgenavganger til både glede og forargelse for flere.

Byrådet strammer inn skjenkereglene:

Les også

Slutt på morgenpilsen på Flesland

Justeringen er egentlig bare en samkjøring med eksisterende lovgivning og Bergen Lufthavn har hatt tidligere skjenking på morgenen uten at politikerne i Bergen har valgt å gjøre noe med dette.

I Bergen ligger skjenkesakene nå under Helse og omsorg og ikke under Finans og næring. Ved at skjenkesakene ligger på helse, får helse og trygghetsperspektivet et klarere fokus. Ja alkohollovens hovedfokus, nemlig skadebegrensning, vil nødvendigvis tre tydeligere frem, noe som denne saken så tydelig viser.

De fleste har i sin reiseerfaring, dårlige opplevelser på morgen og formiddagsavganger fordi passasjerer før ombordstigning allerede er godt i gang med konsumet. På lengre turer, der også tilgang på alkohol er god underveis, forbigås lykkepromillen ganske kjapt,— og utfordringene øker både for passasjerer og kabinpersonale.

En innstramming av starttidspunkt for skjenking, ordner nødvendigvis ikke opp i alle disse utfordringer, men er et godt stykke på veg et fornuftig tiltak som både små og store passasjerer og ansatte både på bakken og om bord i våre fly, vil ønske velkommen. Økt tilgang på alkohol gir økt forbruk. Sånn er det bare!

Publisert
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bil kjørte i fjellveggen. Store materielle skader.

  2. Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

  3. Legestudenten løper mer enn to mil om dagen. Resultatet: Tre NM-gull på én uke.

  4. – Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

  5. Pipebrann på Askøy

  6. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring