Datasystem under angrep

Vi mangler forskningsbasert kunnskap om IKT-sikkerhet.

DATASIKKERHET: Vi har tatt det første skrittet for å skape en kritisk masse som kan gi svar på viktige samfunnsutfordringer innen sikkerhet. Blir myndighetene med på å støtte utbyggingen av sikkerhetssenteret?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Kan noen overvåke mobilsamtalene våre? Hvordan sikrer og beskytter vi informasjon som individer og som samfunn? Hvor sikker er vår samfunnskritiske IKT-infrastruktur?

Kryptering betyr at informasjon beskyttes, for eksempel på veien fra deg som forbruker til banken din eller på bankens nettverk. Finanssektoren, helsesektoren, telesektoren og statlige organisasjoner som Forsvarets forskningsinstitutt og Nasjonal sikkerhetsmyndighet trenger høy kompetanse innen kryptologi. Etterspørselen etter kryptologer er sterkt økende, men det utdannes alt for få. Det er heller ikke enkelt å rekruttere internasjonalt, for mange av kryptologene må sikkerhetsklareres. Vi må ruste opp utdanningskapasiteten for kryptologer i Norge.

Nylig ble Statens Lånekasse for utdanning utsatt for et såkalt «datakidnapping», der et virus har kryptert alle filer og gjerningspersonene krever løsepenger for å gjøre filene tilgjengelige igjen. Metodene som brukes av datakriminelle blir stadig mer avanserte, og sprer seg til både Facebook og mobiltelefonene våre. Det foregår et kappløp mellom de som ønsker å beskytte og de som ønsker å tilrane seg informasjon. Skal dette kappløpet vinnes på vegne av samfunnsinteresser, næringsliv og enkeltindivider må vi ha kunnskap.

Universitet i Bergen (UiB) og Simula har gått sammen om å starte et senter for forskning på IKT sikkerhet. Sikkerhetssenteret bygger på kompetansen innen kryptologi og informasjonsteori ved UiB og er et resultat av Forskningsrådets evaluering av IKT-forskningen. Sikkerhetsmiljøet i Bergen fikk beste karakter i evalueringen fra 2012 i tillegg til en oppfordring om å utvide aktiviteten innen sikkerhet.

Sammen skal forskningsmiljøene ved UiB og Simula drive fremragende forskning på IKT sikkerhet (spesielt kryptologi, informasjonsteori og systemsikkerhet), utdanne kryptologer, og levere oppdatert kunnskap til samfunnet. Vi har tatt det første skrittet for å skape en kritisk masse som kan gi svar på viktige samfunnsutfordringer innen sikkerhet. Blir myndighetene med på å støtte utbyggingen av sikkerhetssenteret?

Publisert: