På tide med en besteforeldredag

Besteforeldre er en god ressurs for hele familien.

Publisert Publisert

MERKEDAG: Besteforeldre setter av tid til sine barnebarn. I retur burde de få en merkedag, skriver Thea Økland. Foto: Lizardflms / Shutterstock / NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Thea Økland
    Mormor og farmor
  1. Leserne mener

Nylig hadde vi morsdag og valentinsdag. Kalenderen har en dag for det meste, men jeg savner en merkedag.

En besteforeldredag!

MEST PRAKTISK: Besteforeldredagen bør av legges til en helg, skriverThea Økland. Foto: Privat

Besteforeldre har vært en ressurs gjennom alle tider. Tidligere inngikk de som en del av storfamilien. I dag lever besteforeldre og barnebarn som regel adskilt.

Men besteforeldre har ikke mistet sin verdi av den grunn. De inngår som både barnepass og en uvurderlig del av familien. Noen har ikke helse til å bidra, men mange besteforeldre er både friske og raske.

Med høyere levealder kan besteforeldre være en god ressurs lenge for sine barnebarn. En nylig forskningsrapport slår fast at barnebarn som har kontakt med sine besteforeldre, har bedre psykisk helse.

Besteforeldre er selvsagt til uvurderlig hjelp og støtte for sine egne barn, og yter ikke minst et samfunnsmessig bidrag.

Jeg finner ikke besteforeldre på oversikten over dager som settes av på kalenderen. Så er det ikke på tide å rydde en dag for dem?

Den bør legges til en lørdag eller søndag av praktiske hensyn. Besteforeldre og barnebarn bor kanskje på hver sin kant av landet.

Slike dager har en tendens til å bli handelsstandens dag. En besteforeldredag trenger ikke nødvendigvis bli det. Barn og barnebarn kan avsette tid til et besøk, et gjøremål, eller annet som hedrer bestemor eller bestefar.

Tidsbruk er en verdi i seg selv. Og ikke minst at vi bruker tid på hverandre. Det er nettopp tid besteforeldre avsetter når de passer barn, eller deltar på annen måte.

Da bør det også avsettes tid for å hedre besteforeldre av barn og barnebarn.

Vi blir aldri for gamle for oppmerksomhet.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg